Ida undersöker om hjälpen till behövande verkligen kommer rätt

Ida Wennbergfrån Norberg som undersöker saken i sitt projektarbete. Förra veckan dokumenterade hon några av föremålen som Kungsörs återvinning och secondhand skickar till Lettland. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Ida Wenngren, från Norberg, läser sista året på samhällsprogrammet på Karlfeldtgymnasiet i Avesta. När hon för ett par år sedan hörde på nyheterna att mycket av bidraget till välgörenhet förskingras blev hon intresserad av att själv kontrollera saken.

Att kontrollera om hjälpen till välgörenhet verkligen kommer fram blev Ida Wenngrens projektarbete som eleverna gör individuellt under sista året på gymnasiet. På torsdagen förra veckan besökte hon Kungsörs återvinning och second hand. En lastbil stod på baksidan av byggnaden där secondhand-butiken ligger.

– Det är lättare att kontrollera om hjälpsändningar med saker kommer fram än att följa en hundralapp, säger Ida Wenngren.

Flera ur personalen hjälps åt att bära lådor och packa lastbilen för att så mycket saker som möjligt ska få plats.

– De använder till och med tryckpress för att det ska vara så välpacketerat som möjligt, säger Ida entusiastiskt.
Här finns ett flertal lådor med kläder, barnvagnar, stolar som tidigare tillhört någon skola här i länet, soffa och annat nödvändigt. Allt ska sedan skickas till Daugavpils i Lettland och den sociala grupp som kungsörs återvinning och secondhand har kontakt med där.

Ida Wenngren gör stickprov, hon dokumenterar föremålen genom att fotografera dem. En del av sakerna bär dessutom mottagarens namn, här finns exempelvis flera uppmärkta cyklar. Att få en cykel blir en ny möjlighet till att kunna ta sig någonstans. Nya kläder betyder också mycket, inte minst för barnen. Har man det fattigt och eländigt blir det här en ljuspunkt för de människorna och de är så tacksamma. Det vet Anders Olofsson, föreståndare på Kungsörs återvinning och secondhand.

– Förra året skickade vi femton hjälpsändningar med lastbilar men även minibussar till Lettland och Vitryssland, säger Anders Olofsson.

Tanken är att Ida Wenngren sedan ska få veta att sakerna verkligen kommit fram till rätt personer genom att få se fotografier på när de delas ut. Projektarbetet ska vara färdigt till april 2013.

Kungsörs återvinning och secondhand arbetar även med hjälp till självhjälp och skickar saker till Lettland och Vitryssland som gör det möjligt för människor att starta företag och försörja sig. De som arbetar på Kungsörs secondhand gör en värdefull insats för andra människor i svåra situationer.

 

Gillade du artikeln?

Gå till Teckna prenumeration