Björksav är bra till mycket

Barbro sandin - björksavBarbro sandin vittjar sina flaskor och dunkar på björksaven. Minst 200 liter får hon ihop under den cirka en månad långa säsongen.
Textstorlek:

Barbro Sandin i Tvärhandsbäcken utanför Västerfärnebo började tappa björksav för fyra år sedan. Det hela började med att hon och maken Anders läste om hur nyttigt det är att dricka björksav. En bekant i Västerfärnebo, vars barn är pollenallergiker, startade en kurs i hur man tar till vara björksav och Barbro var fast. Nu får hon ihop minst 200 liter sav varje år – ett år blev det till och med hela 600 liter.

Deltagarna i kursen började fundera på att starta verksamhet med björksaven och terrängen med köpare sonderades.

– Vi som gick kursen i Svartådalens bygdecenter hoppades att vi skulle kunna framställa cirka 500 liter björksav men de tilltänkta köparna hoppade av och vände sig till Danmark istället, berättar Anders.
Så nu vänder sig Barbro, för det är hon som sköter om verksamheten med saven, till kunder i närområdet istället.

– Jag har några återkommande kunder som är pollenallergiker och jag har till och med någon kund som köpt 50 liter av mig, berättar Barbro.

Björksavens läkande krafter är känt sedan flera hundra år tillbaka och paret Sandin dricker varje dag då det är nyttigt. Det har ansetts allmänt stärkande. På 1800-talet och in på 1900-talet användes saven bland annat för hud och hår. På 1600-talet användes saven för att bleka fläckar i ansiktet och på händerna. Men den har också använts mot kolik, tuberkulos, gikt, reumatism och på 1700-talet var det ett medel mot mask. I dag används saven även kosmetiskt som en sammandragande ingrediens. Det vill säga mot rynkor – men också som ingrediens i sockerfria tuggummin.

– Pollenallergiker blir betydligt bättre av att dricka av saven och det finns två personer i Västerfärnebo som till och med slutat att ta mediciner mot allergi.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen

Gå till Prenumerera