Bävrar simmade i Svartån

Bäver i Svartån i VästeråsBäver i Svartån i Västerås. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

För en tid sedan syntes två bävrar simmandes i Svartån i Västerås. Den ena stannade för att gå upp intill ån och äta lite och snart kom även den andre. Efter att de såg ut att ”kramas” lite simmade de vidare. Men man får passa sig för bävrarna för de är inte alls så kramvänliga utan kan gå till attack.

Bävrar har under maj synts till inne i Västerås. De har uppehållit sig både på en bensinmack och vid polishuset men lyckades fångas in av polisen och släpptes ut i Svartån. Kanske var det dem som syntes till i Svartån i slutet av maj av VN:s reporter. En bäver kom simmandes och gick upp för att äta lite intill kanten av ån. Snart fick den sällskap av ytterligare en bäver. Några personer stannade till på motionsslingan vid ån för att iaktta dem och en man som stannat berättade att han vistats i naturen i 50 år utan att ha sett en enda bäver.

Normalt sett anses bävrar vara folkskygga med dessa verkade inte visa minsta tecken på blygsel. Men att gå fram till en bäver kan vara en risk då de kan gå till attack, även om detta anses ovanligt. 2007 beslutades det om skyddsjakt på bävrar i Lindesberg sedan flera badgäster blivit bittna av bävrar i Bottenån med rivsår och blåmärken som följd. Innan dess hade inte bäverattacker dokumenterats i Sverige. Troligtvis ville bävern skydda sitt revir och i vattnet kan den se en människa som fiende. Även hyddan förstördes så fler bävrar inte ska flytta in. Bara ett år senare, 2008, bets en fyra- åriga flicka i Östersund av en bäver sedan hon klappat den. Pappan som dokumenterade det hela kom till undsättning och som tur var klarade sig flickan med lindriga skador.

Men det har även hänt att personer fått sätta livet till efter attack från bäver. I april i år dog en man av följderna efter att en bäver bitit honom i Vitryssland. Attacken skedde när han försökte fotografera bävern. Ett av betten träffade pulsådern i låret och blodflödet kunde inte stoppas. Enligt vitrysk media har bäverattacker blivit vanligare den senaste tiden. Mannen är det enda kända dödsfallet som skett i landet.