En sport uppåt väggarna

Robin Jansson kör motorcykeln i en dödstunnaRobin Jansson har bara kört som dödsryttare i en säsong men har som synes redan lärt sig att göra konster i dödstunnan. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

En del gillar att fiska, andra att samla på frimärken – stillsamma fritidsintressen, med andra ord. Några kan drista sig till något så vågat som att ge sig ut i trafiken på en motorcykel.
Robin Jansson i Ansta utanför Västerås, däremot, nöjer sig inte med det. Han har precis byggt färdigt sin så kallade dödstunna där han skall åka motorcykel på väggen. Sixten-Janssons motorcirkus kallar han sig då.

Förra sommaren deltog Robin i en motorcirkus och fastnade för det hela direkt. Han har kört motorcykel i hela sitt liv, bland annat med stunt på motorcykel i flera år, men att köra i en dödstunna tyckte han var det ultimata åkandet.

Så efter sommaren, i september, började han bygga på sin dödstunna hemma på villatomten i Ansta. För ett par veckor sedan stod den färdig och han kunde provköra tunnan – lite överraskande till grannens glädje, visar det sig.

– Ja, de var mer positiva då jag började köra eftersom det var mer oväsen då jag byggde på tunnan.

Och sambon, vad säger hon?
– Hon har inte så mycket synpunkter – hon skall förresten vara med och bland annat sälja biljetter.

Nu står dödstunnan helt inklädd i en blå presenning och faktum är att det inte hörs så mycket utåt, då ljudet sticker iväg rakt upp. Tunnan är sju meter bred, 3,5 meter hög och väger nästan fyra ton. Den består av 25 väggelement som väger 100 kilo styck. Runt 800 arbetstimmar har Robin lagt ned på projektet.

 

Läs hela artikeln i papperstidningen