Spruckna förhoppningar

Textstorlek:

Jag har varit ledig i en hel vecka. Ja, ledig och ledig. Det finns alltid saker att pyssla med. Det fanns stora planer och ambitioner att bland annat snygga till på vedbacken och byta ut den gamla toalettstolen. Och som vanligt då det gäller oss därhemma började det med problem.
Det började med att vi den första helgen bestämde oss för att låna några filmer på biblioteket för att ha en riktig ”biohelg” med god mat och annat gott. Sagt och gjort, vi bänkade oss i soffan framför tv:n på fredagskvällen och körde igång första filmen – Harens år. Det är en kanadensisk film som handlar om en fotograf med nyhetsbevakning som är trött och utbränd. Han kör på en hare, som dock var misstänkt lik en kanin. Haren överlever och fotografen letar upp den i skogen. Han blir kompis med haren och de blir oskiljaktiga. Spänningen var stor vid en skogsbrand då det som inte får hända hände. Strömmen gick.
Som tur var hade den bättre hälften hunnit laga färdigt maten så äta kunde vi. Men tv-skärmen och allt annat var svart. Harens år blev till Harens halvtimme. Vi tände ljus lite här och var och väntade på att strömmen skulle komma tillbaka. Men icke sa Nicke. Timmarna gick och ljusen brann ned, det var bara att ge upp och gå och lägga sig.
En annan ambition denna vecka var att byta ut den gamla toalettstolen mot en ny skinande och vit. Stolen var redan inhandlad vid ett besök i Stockholm – inköpt på det stora byggvaruhuset som börjar på B. Och alla som bytt toastol vet att den väger en hel del. Dessutom finns inga handtag att bära i. Så efter att ha baxat upp den på släpkärran, transporterat den i nästan 20 mil och släpat den uppför backen därhemma så stod den utanför toaletten.
Nästa dag tog jag bort emballaget och upptäckte till min fasa att en bit av emaljen hade slagits bort på ett alltför iögonfallande ställe. Det var bara att packa ihop den igen, släpa ned för backen och lasta på släpet. Och så iväg till det stora byggvaruhuset som börjar på B.
Det första jag möttes av var en skylt som meddelade att wc-stolar med bruten förpackning byts ej. Jag laddade för ett försvarstal – hur skulle man se om stolen var trasig om man inte öppnade förpackningen? Men till min förvåning var det ingen som ifrågasatte att jag brutit förpackningen så den konfrontationen slapp jag. Det var då jag såg att en likadan stod reklamerad bredvid informationsdisken. Det bådar inte gott tänkte jag då jag gick förbi för att hämta en ny stol i berget av andra stolar.
Upp på släpet igen, en lång färd hem, uppför backen och in i huset. Glad i hågen tog jag av emballaget och – ridå. Den var också skadad. Denna skada var dock inte så iögonenfallande så den monterades på plats. Först försökte jag själv, inga större problem tills jag upptäckte att vattenröret inte nådde till toalettstolens koppling. Svågern, han som kan allt, fick tillkallas. Han frågade var tätningsringen var? Vilken tätningsring?
Jo, den som skall täta mellan toa­stolens rör och avloppsröret. Det är en detalj
som går under beteckningen tillbehör fick jag veta. Märkligt – det är som att
köpa en bil där avgasröret hör till avdelningen tillbehör. Skit är ett bra
ord i sammanhanget.
Jag skall i alla fall åka till det stora byggvaruhuset som börjar
på B och klaga på sprickor på två stolar jag köpt och dålig information.