Bröllopstid – vanligast gifta sig så här års

De flesta brudpar vill viga sig under sommarmånaderna. Foto: Inger Persson
Textstorlek:

46 procent av alla vigslar sker under de tre månaderna juni, juli och augusti. Vinterbröllop ligger hela tiden lågt på agendan.
Ska en enskild dag lyftas fram som den ”ultimata” vigseldagen så blev det förra året lördagen den 14 juni, enligt SCB som plockat fram siffrorna. Då genomfördes över 1700 vigslar.

rots alla nyare boendeformer som sambo, särbo, kulbo (Juholt!?), dumbo, och allt vad det kan heta, så gifte sig faktiskt 47000 par förra året och det var en ökning med ett par-tre procent mot året innan. Sannolikt håller trenden försiktigt i sig.
Och så har det varit de senaste åren, runt 50000 vigslar. Men sett på lite längre sikt, 20 eller 30 år, så är det betydligt mer populärt att viga sig i dag. För 25 år sedan var det bara 40000 par som vigde sig. Och bottennoteringen hittar vi strax före milleniumskiftet då bara 30000 par gifte sig i Sverige.

Uppåt alltså på bröllopsfronten. Och den som gifter sig tillhör en stor skara. 3,3 miljoner svenskar är gifta.
Snittålder för den som gifter sig har höjts, precis som åldern för förstföderskorna. Genomsnittsålder för kvinnan som ingår äktenskap är 33 år och för män närmare 36.
Förstföderskornas ålder har också ökat rejält med åren. Idag snittar den i landet på runt 29 år. Men i Stockholm är den en bit över 31.
Som vanligt är äktenskapet mellan man och kvinna det dominerande. Men statistiken från förra året visar att drygt 4000 kvinnor fanns i samkönade äktenskap. Motsvarande siffra för män var närmare 3000.
Sedan kan man som vanligt konstatera att det aldrig är för sent att gifta sig, en slags omvänd tankegång från uttrycket ”Det är aldrig för sent att ge upp”.
130 personer som förra året ingick äktenskap var 80 år och mer därtill. Lyckan går alltså att hitta även på livets höst.
Gissningsvis blir lördagen den 13 juni årets stora vigseldag.

 

Rolf Johnsson