Nya trenddjur är orm, mus och minigris

Textstorlek:

Inget är som förr. Inte ens när det gäller vilka husdjur vi har hemma. Nu håller vi på att ändra vanorna, när det gäller att ha husdjur. Nya trendiga husdjur är orm, degus, jordekorre och minigris.

Alltså inte bara hundar och katter längre. De exotiska husdjuren tar allt mera plats i våra hem och till de husdjur som ökar mest hör ökenråtta. Vad sägs om 40 procents ökning på ett år.
Här talar vi alltså om de som kallas smådjur.
Hur vet man nu det här? Jo, Agria har gjort en sammanställning, enligt de djur som bolaget har försäkringsanknytning med. Där finns inte minst veterinärbesök med i bilden.
Et besök hos veterinären med en egyptisk långörad igelkott, kostar i genomsnitt 4900 kronor. Den vanligaste diagnosen är fraktur i benen, eller sår.
Här är Agrias tio i topp-lista över trendiga sällskapsdjur.
1. Egyptisk långörad igelkott.
2. Jordekorre.
3. Löpanka.
4. Mus.
5. Flygpunkekorre.
6. Degus.
7. Gebril.
8. Afrikanske pygméigelkott.
9. Orm.
10. Minigris.
Men vi kan trösta oss med att våra vanligaste smådjur fortfarande är kanin och marsvin. Sedan har vi förstås våra ”större” husdjur, katt och hund, som självklara på popularitetstoppen.
Och vad gäller ormar så är det inte snok och huggorm (fridlysta) vi talar om, utan importerade ringlande varelser av exotisk art.
Rolf Johnsson