Efter vargattackerna vaktar Ragnar fåren dag och natt

Ragnar vaktar fåren dag och natt vid ett stenröse i hagen i Nordanåker. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​Ragnar Berglund i Möklinta har haft får i 25 år. Nu har vargattacker har drabbat hans får.
– När jag började med får fanns inte en tanke på att något sådant här kunde hända, säger han.

Lammen bräker oroligt i hagen i Nordanåker i Sala kommun. Så här brukar de inte låta, de är nervösa och skriker efter sina mammor som de blivit av med. De är födda i april och skulle inte ha separerats från sina mammor förrän i augusti.

– Jag är trött, säger Ragnar Berglund vars fårflock drabbades av vargattacker nyligen.

Han har knappt sovit något sedan dess, utan sitter i hagen på en stol och vaktar sina får hela nätterna men även på dagarna.

Det var natten mellan den fjärde och femte juni som den första vargattacken skedde. Fem vuxna tackor och fyra lamm blev attackerade.

– Länsstyrelsen kom ut och konstaterade att det var varg som rivit dem, de hittade tassavtryck från varg som var stora som grytlock, säger Ragnar.

De fick beskedet av länsstyrelsens rovdjurshandläggare Daniel Mallwitz att inte ha med sig vapen i hagen när de vaktade fåren utan måste först försöka skrämma bort vargen. Då ”drängen” vaktade fåren natten efter första attacken fick han syn på vargen och försökte skrämma den, men den verkade inte ha så bråttom därifrån. Då sprang drängen till bilen, laddade vapnet och sköt några skrämselskott.

– Då försvann den. Han tyckte att vargen var förskräckligt stor, säger Ragnar.

De trodde inte att vargen skulle våga återvända, men skrämselskotten verkar inte ha hjälpt nämnvärt mycket. Efter att Ragnar och särbon Eva Aldén suttit och vaktat på natten, hittade de ändå en tacka riven av varg tidigt på morgonen.

Enligt uppgifter från en jurist som tidskriften Jakt & Jägare talat med, och publicerat via webradio i samband med rapportering om vargattackerna på Ragnars får, finns det ingen lag som ger stöd till att man inte får ha vapen med sig ut i hagen.

Numera bär Ragnar med sig bössan ut i hagen. Och han har fått se vargen återvända fler gånger.

En morgon vid niotiden strök vargen längs med stängslet utanför hagen. Han beskriver den som enormt lång där den smög lågt krypande fram, det var som en grå slöja som syntes, förklarar Ragnar. Vargen försvann när den blev skrämd.

– Jag vred på mig i stolen vid stenröset jag sitter vid och då skramlade det till, berättar Ragnar.

Fem lamm dog efter vargattackerna, antingen för att de förlorat sin mamma och blivit undernärda eller på grund av stress. Under Västmanlands nyheters besök hittas ytterligare ett dött lamm i hagen.

Ragnar har haft får i 25 år. Tidigare har boende i närheten blivit av med några tackor och en granne förlorade en bagge åt varg för många år sedan, även hundar har dödats. Men Ragnar har inte varit speciellt orolig för egen del fram tills nu.

Vargattackerna har även skapat oro hos grannar som inte längre vågar gå ut med hunden. Flera grannar har gjort vargobservationer. Både en ensam varg har synts till men även ett par och det finns rädsla för att ett vargrevir kan uppstå i området.

Frågan är hur länge Ragnar ska orka med det merarbete, milt sagt, som uppstått för honom.

Länsstyrelsen hjälpte till med att sätta upp ett lapptyg på stängslet som fladdrar lite och ska ha avskräckande effekt på varg.

– Det ger lite effekt fyra, fem dagar, konstaterar Ragnar.

Att sätta upp ett så kallat rovdjursstängsel i miljonklassen är inte ekonomiskt försvarbart, dessutom är det inte så lätt att uppföra rovdjursstängsel i denna kuperade terräng.

Ragnar är ekobonde och har flera hagar med växelbeten för att undvika parasiter. Han fick idén att fåren skulle gå tillsammans med hans köttdjur, eftersom han tror att det har en avskräckande effekt på varg, det tyckte länsstyrelsen var en bra idé.

Ragnar tvingas fortsätta att vakta sina får och emellanåt får han hjälp med att vakta dem av vänner och bekanta. Länsstyrelsen har lovat ersättning för att fåren vaktats de fem första dagarna efter vargattacken.

Att sluta med fåren kan bli ett dystert framtidsscenario, de tankarna finns hos Ragnar. Men än så länge håller fåren landskapet öppet.

– Det är en stor skillnad emot då jag kom hit 1982 och det höll på att växa igen, säger Ragnar.