Inget är nytt under solen

Textstorlek:

 

I förra veckan fick jag mig till livs att området kring Anundshög i Västerås var jämförbart med dagens köpmekka Erikslund, också i Västerås. Då var Anundshögområdet en plats dit människor vallfärdade eller var tvungna att passera då alla vägar ledde dit. Precis som det är vid dagens Erikslund dit både riksväg 66 och E-18 leder. Plus en massa andra vägar.

Detta satte givetvis fantasin i rörelse – hur såg ett köpcentrum ut för cirka 1 000 år sedan? Vad handlade man här?

Precis som nu tog man sig troligen dit med hästkrafter i alla fall. Men hur såg exempelvis ett byggvaruhus ut? Plankor och stolpar var antagligen storsäljare. Likaså vass till att lägga tak med. Kanske hade man även då rea på förra säsongens sågar eller utgående stenyxor då man börjat smida i järn. Lampavdelningen bestod antagligen av olika sorters stearinljus och talglampor – dock inga med CE-märkning så dessa fick man använda på egen risk. Öppet köp var säkert inte uppfunnet.

Motsvarigheten till de stora elektronikkedjorna, fanns de? Ja, det tror jag. Har ni inte hört talas om MedeltidMarkt? Här kunde man säkert finna det senaste inom kommunikation med de senaste runstenarna – obearbetade som ett nytt blad. Istället för pekpennorna till dagens klösbrädor, det vill säga paddor och smarta mobiler, fick man investera i en järnmejsel att hugga in meddelanden med. Den ingick säkert inte i priset, precis som dagens pekpennor, utan sorterade under tiillbehör. Till runstenen måste man givetvis ha en käck väska också. Hur den såg ut kan man inte ens fantisera om.

Kanske det senaste år 998 var en extremt tunn runsten på 52 tum istället för de gamla så kallade tjockstenarna. Betydligt lättare att transportera hem men på grund av tunnheten svår att bearbeta – den sprack lätt. Då kan man undra – var garantin uppfunnen?

Möbelvaruhus då? Jo, de fanns säkert också med ett rikt utbud av träbänkar i olika design. Hängmattor var säkert också populära till uteplatsen. Likaså stengrillen för den helstekta grisen.

Men med en stor skillnad mot i dag fanns det säkert vid Anundshög, vapenvaruhus. Utbudet av svärd, knivar, släggor, pilbågar, sköldar och spjut måste ha varit oändligt. Det var nog hit fäderna i dåtidens familjer drog sig då vikingatidens hustru gick in i klädvaruhuset för att ekipera sig. Klädvaruhus där man kunde köpa sig en klänning i säckväv, eller… säckväv. Ibland kom det dock in lite nyare kläder då vikingarna varit på ”affärsresa” och fått med sig det senaste modet i vävt tyg. Detta blev dock säkert snabbt slutsålt.

Som ni märker har det inte hänt så mycket på 1 000 år. Köptempel fanns redan då. Eller…

Sant är i alla fall att många av dåtidens allfarvägar ledde till Anundshög och något måste väl ändå ha lockat folk dit.

Sant är också att vi nu till helgen firar årets mest hedniska rit – midsommar. Något som man säkert gjorde vid Anundshög också då det begav sig. Visst är det fascinerande?

 

Trevlig midsommar!