”Aldrig för gammal för att åka amerikanare”

Textstorlek:

Raggarklubben Reel Steel Cruisers besökte ålderdomshemmet Tujagården under Pwer Meet. Alla pensionärer som ville fick följa med på åktur i veteranbil. Initiativet blev mycket uppskattat. 

Det är tredje året i rad som Real Steel Cruisers ordnar cruising för pensionärerna.

Ursprungligen var det klubbmedlemmen och undersköterskan Camilla Lindquist som kom med förslaget. För henne är Power Meet en av årets absoluta höjdpunkter.

–  Mitt bilintresse startade när jag träffade min karl. Både han, pappa, grabben och två svågrar med respektive är med i klubben så fler i familjen är här idag, berättar Camilla Lindkvist.

Tujagårdens verksamhetschef Jessica Backlund tyckte att Camilla Lindquists förslag var riktigt bra och så etablerades en tradition.

Real Steel Cruisers har funnits i tre år och har klubblokal i Kolbäck. De har 13 medlemmar och lika många bilar. Den här dagen finns åtta av bilarna på plats vid Tujagården.

Flera av medlemmarna har reflekterat över vad de själva skulle uppskatta den dag de flyttar till ett ålderdomshem och menar att man aldrig blir för gammal för att åka amerikanare.

Pensionärerna betraktar nyfiket amerikanarna när de rullar in på Tujagårdens parkering.

–  De är vackra som smycken men om det är bra bilar är en annan sak, funderar Jan -Olov Löfven, 77, som bor på Granen på Vetterstorp men tillsammans med några andra boende därifrån är på tillfälligt besök på Tujagården.

–  Det var många dödsolyckor i Amerika när det begav sig, motorerna ramlade av och de var inte krocksäkra lägger han till.

– De fick byta bil nästan varje år. Jag valde säkra kort och hade varje bil i tio år innan jag behövde byta ut den. Så var det inte i Amerika.

Men hur det nu än var med den saken kliver Jan-Olov Löfven till slut in i en av  raggarbilarna.

–  Den där vill jag åka säger han bestämt och pekar på ”Lyxkryssaren”.

Börje Ohlsson, 94 år är dagen till ära uppklädd i svart läderhatt. Han ska åka en sväng i dottern Kerstin Ohlssons vita Cadillac.

–  Skriv att jag är urvästeråsare, ber han och berättar om ett långt och rikt yrkesliv som resemontör på Asea. Körkortet tog han en lördag i Malmö för många, många år sedan.

– På den tiden gjordes teoriprovet muntligt. Man fick sitta på rad och i tur och ordning svara på frågorna, på så sätt visste man när det var ens egen tur berättar han.

Börje Ohlssons första bil var en liten Ford med ”ekerhjul”.

–  Men den höll sig kvar på vägen iallafall, ler han.

Cruisingsträckan pensionärerna får åka går längs Österleden och Stockholmsvägen och tar omkring 20 minuter.

Det är närmare 30 grader varmt men personalen skickar med vatten eller något annat kallt att dricka.

–  Det var milt och behagligt och gick lagom fort säger Kjell Johansson, vars fru bor på Tujagården när han stiger ur den ljusblå Oldsmobile ninety eight han åkt med i.

– Men jag har allt hört att den ska gå att få upp i 200 kilometer i timmen.

Efter cruisingen väntar sång och musik av Benny Boren och en raggarinspirerad lunch bestående av hamburgare, Bullens pilsnerkorv, potatismos och bostongurka. Den som vill kan släcka törsten med en öl.