Fyra glaskonstnärer ställer ut på gamla bruket i Virsbo

Inge Larsson, ordförande i föreningen Virsbo konsthall visar en bygel man sparat i taket. En svarvare på Bruket hade ryggproblem och bygeln tjänade som hjälpmedelför honom. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

​Brandutställningen i Virsbo konsthall är utbytt mot glaskonst.

Fram till den 26 juli finns chans att få se konstverk av Micke Johansson, Christer Eriksson, Svante Dekker och Morgan Persson. Alla kommer de från glasriket i Småland.

Glaskonstutställningen är ett av få fasta inslag i Virsbo konsthall.

– Vartannat år är det glaskonstutställning och vartanat år fågelmålarutstälning berättar Inge Larsson som är ordförande i föreningen Virsbo konsthall.

Han beskriver sig själv som ”en av inventarierna” och har varit med från starten 2001 då konsthallen öppnade i det gamla bruket.

1986 flyttade bruket sin verksamhet till andra lokaler.

Brandkåren använde periodvis lokalerna för att träna rökdykning men i långa perioder stod de mer eller mindre tomma och fylldes med mer och mer skräp.

– Vi körde bort skräp för 17 000  kronor när vi skulle rusta upp inför den första utställningen berättar Inge Larsson.

Men man har inte kastat ut barnet med badvattnet. Att bevara så mycket som möjligt av den gamla bruksmiljön är ett medvetet val.

Telferkrokar sitter kvar i taket, instruktionsskyltar sitter kvar på väggarna, på entréplan sitter stämpelklockan kvar och en vit takbygel som var ett hjälpmedel för en svarvare med ryggproblem finns kvar i utställningslokalerna.

De 18 bänkar som finns utplacerade längs med väggarna är gamla kyrkbänkar man köpt in av en församling i trakten.

– Vi vill att de 800 kvadratmeter stora lokalerna i sig ska vara en sevärdhet, säger Inge Larsson.

— För inte så länge sedan var jag faktiskt nere i Pisa och höll föredrag om Virsbo konsthall, berättar Inge Larsson.

Officiellt har Virsbo konsthall öppet lördag – söndag, under juli månad även fredagar.

– Men vi har ständig jour ler Inge Larsson och berättar hur han låst upp för långväga besökare som kommit mitt i natten.

Virsboborna själva verkar uppskatta sin konsthall mycket, och lokalerna används inte bara till utställningar utan även till andra kulturevenemang då och då.

– Här uppskattar man konst och kultur säger Inge Larsson och påpekar att konstnären Mikael Genbergs månhus till skillnad från i Västerås alltid fått vara ifred där det står på en holme i Virsbo.