Nu kan du hoppa på bussen och åka genom brandområdet

Bussen har stannat på Öjesjövägen så att passagerna kan gå ut och titta närmare på en del av brandområdet. Här finns dessutom möjlighet att se svedjenävor. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

Varje tisdag och torsdag arrangerar Hofvanders buss i samarbete med Svartådalens Bygdecenter flera guidade bussturer genom brandområdet i Västmanland. De har blivit mycket populära och bussarna är ofta fullsatta.

Passagerarna kliver på utanför församlingshemmet i Västerfärnebo.

Därefter viker bussen av på vägen mot Skultuna. Det första delmålet är Öjesjövägen där det finns möjlighet att gå ut och titta på den sällsynta svedjenävan.

Andra sällsynta växt och djurarter som trivs bra i brandområdet är mögelbaggar, trollsmör, stubbskål och brandskiktsdyna.

– Här kommer det såsmåningom att finnas mellan 20 och 30 parkeringsfickor så att det går att mötas på vägen berättar Marie Bergstedt som är en av de personer som turas om att guida under bussresorna.

Ett utsiktstorn på Grävlingsberget är också planerat. Bussen passerar Ramnäs hotell och konferens där det inom kort kommer att öppnas ett besökscenter.

I augusti när det öppnat kommer ett stopp här att inkluderas i bussresan.

Från Ramnäs går färden via Seglingsberg, Muren, Gammelby och Virsbo mot Ängelsberg och väg 668 som går tvärs igenom ett av de områden som drabbades allra hårdast av branden. Chauffören kör medvetet långsamt för att passagerarna ska få möjlighet att fotografera. Utan att störa några närboende eller tränga sig in på deras tomter.

– De här bussguidningarna är delvis ett sätt att stävja den vilda brandturismen säger Marie Bergstedt.

– Många vandringsleder blev förstörda. Den karta som fanns över området drogs in så att den inte skulle komma i orätta händer. Den var väldigt detaljrik och brandmännen använde sig av den.

– Det var länge och är till viss del fortfarande förenat med risker att vistas i den brandskadade skogen, fortsätter hon.

Färden tillbaka till Västerfärnebo går via väg 256.

Varje tur tar omkring två timmar från påstigning till avstigning och 48 personer utöver guide och chaufför får plats på bussen.

Lisa Parland