Här förenar fotbollen

Klackberg möter Björkås. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

Kärleken till fotboll och lusten att spela själv är universell oavsett ursprungsland, hudfärg eller religion. I Norberg, som har tagit emot många asylsökande från olika världsdelar de senaste åren anordnade man förra helgen en turnering med namnet Integrationscupen där lag från olika asylboenden fick möta både varandra och infödd ortsbefolkning.

Under två dagar möttes åtta lag på Malmhedens idrottsplats.

Syftet var dels att människor med olika bakgrund skulle träffas och lära känna varandra under trevliga former men också att uppmuntra det stora fotbollsintresset på orten och hålla utkik efter framtida talanger att värva till NAIF, den lokala klubben.

Integrationsfotbollen är ett samarbete mellan NAIF, Norbergs bibliotek, Landstinget Västmanland, Västmanlands Idrottsförbund och SISU Idrottsutsutbildarna. Men många organisationer, företag och privatpersoner har ställt upp som sponsorer och bidragit med allt från medaljer till gratis bussturer.

Rolf Carlstrand från NAIF, som har lagt ned mycket tid och engagemang på Integrationscupen berättar om bakgrunden till det hela.

Några boende på Fliken, som ligger en bra bit från centrala Norberg började spontant åka in till Malmhedens idrottsplan och spela fotboll på kvällarna.

– Det i sig hade vi inte några problem med. Tvärtom ville vi att de skulle känna sig välkomna. Men vi ville styra upp det så att det passar med föreningens träningstider och verksamhet och därför kontaktade vi asylboendena så att de boende kunde spela fotboll under mer organiserade former.

Inför cupen har deltagarna fått några lektioner i svenskt fotbollsspråk. Ibland har det blivit missförstånd under träningarna på grund av språksvårigheter och någon har ilsknat till men för det mesta har det gått bra.

– Nästan alla förstår åtminstone lite engelska och med kroppsspråket kan man komma en bit. Inkast till exempel kan man illust-rera med händerna säger Roger Arielsson som jobbar på Klackbergsgården.

Tvillingarna Robert och Ramsi Isak, som spelar i NAIF:s lag för pojkar födda 2009 övar passningar med varandra vid sidan av planen medan turneringen pågår.
Roberts stora idol är Messi. Ramsis är Neymar.

Killarna är här tillsammans med sin farmor och tittar på kusinen Miri Isyo. Hon är 15 år och back i Unkan, ungdomsgårdens lag.

– Det är tredje matchen idag och börjar bli dags för mat säger hon och skyndar iväg mot buffébordet efter att ha kramat om familjen.

Buffén som spelare och publik blir bjudna på består av rätter från de asylsökandes ursprungsländer. Här finns molikhia, frika och kabsa från Syrien, krius gata och kiniu khorovac från Armenien och tserai, khai tsabhi och engera från Eritrea.

Att tillaga och transportera all mat har varit ett stort projekt i sig.

– Vi har lagat omkring 100 portioner av varje maträtt berättar Ulrika Carlsson som arbetar på Flikens asylboende.

De som ville vara med och laga mat blev upphämtade på respektive boende i gryningen och skjutsade till Björkå där allting tillagades. Men förberedelserna med degsättning och annat har pågått i en vecka, säger Ulrika Carlsson.

De deltagande lagen i Integrationscupen var Klackberg 1 respektive 2, Björkås, ICA, NAIF, Fliken, Unkan och Norrbygården.

Kommunalrådet Åsa Eriksson (S) var prisutdelare och fick äran att gratulera Skinnskatteberg till segern och Klackberg 2 till andraplatsen. Bästa spelare på plan blev Hadi Anwari från Skinnskatteberg och Zerai Fidel från Klackberg 2.

– Kan min närvaro här betyda någonting för någon är det skäl nog att vara här idag, förklarar hon. Som kommunens ansikte utåt hoppas hon förstås att Integrationscupen ska resultera i nya talanger till NAIF.

Inte minst nya kvinnliga talanger.

Unkan, Norbergs ungdomsgård deltog med ett mixat lag men några tjej eller damlag finns inte än i kommunen. Något Åsa Eriksson hoppas att det nu blir ändring på.

Förhoppningen är att Integrationscupen ska bli en ny tradition och arrangeras i början av augusti varje år.

Klackbergaren Mohammed AlNoufaul hoppas på en längre turnering nästa år, men tror att det kan bli svårt för främst de infödda Norbergarna att avsätta fler heldagar i sträck för att spela.

Själv är han beredd att lägga ned mycket tid. I sitt ursprungsland Syrien var han mittfältare och han följer både engelska och spanska ligan även om favoritlaget är Alkaramas team som tog sig till semifinal i Asia Cup för några år sedan.

Lisa Parland