Norbergborna oroliga efter branden på anrikt konditori

Resterna av Elsa Andersons konditori i Norberg. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

​Ett av länets starkaste och mest älskade turistattraktioner har brunnit ned till grunden. Natten mot fredagen förstördes Elsa Andersons konditori i Norberg i vad polisen tror är en anlagd brand. Lyckligtvis kom inga personer till skada.

Konditoriet skulle ha firat 100 år nästa år.

– Det som har hänt är obeskrivligt förfärligt. Att någon medvetet förstört Norbergs stolthet och ett av Västmanlands största turistmål, säger journalisten, debattören och landsbygdsaktivisten Lotta Gröning som bor i Olsbenning.

– Nu måste polisen göra sitt jobb. Man undrar ju om detta har något samband med bränderna i Malingsbo och Baggbron och branden på Lindgården i Fagersta.

– Det här är ju inte den enda anlagda branden i trakten de senaste åren. Är samma person i farten igen?, frågar sig Lotta Gröning.

Upplever du att det finns en oro i Norberg att det kan brinna igen?

– Visst finns det en viss oro. Kan man bränna ner Elsas kan man bränna ned vad som helst!

Vad har du personligen för relation till Elsas konditori?

– Det har ju alltid varit det självklara valet när man vill unna sig själv en belöning eller visa upp Norberg för folk utifrån.

Att behöva se resterna av det nedbrunna konditoriet under varje besök i centrala Norberg är ingenting Lotta Gröning ser fram emot.

– Jag har inte ens orkat ta mig dit och titta på eländet än.

Men hon betonar också vikten av att inte deppa ner sig.

– Om ägarinnan vill, är jag säker på att hon skulle få mycket hjälp med att bygga upp och inreda konditoriet. Hon är en så
fantastiskt fin människa och mina tankar gick omedelbart till henne när jag fick höra vad som hänt.

– Norbergsborna måste mobilisera sig för att få tillbaka Elsas konditori om det är vad ägarinnan själv vill, säger hon.

– Förhoppningsvis finns i alla fall recepten kvar, fortsätter Lotta Gröning.

I Norberg ökade polisnärvaron efter branden.

– Vi finns där för folk som har funderingar och frågor och någonting att berätta om iaktagelser, säger polisens presskontakt Victoria Holmgren.

– Det handlar inte om någon regelrätt patrullering och det är svårt att säga exakt hur länge vi kommer ha ökad närvaro i Norberg. Det beror på vad som händer i övrigt, fortsätter hon.

Polisen har tillsatt extra resurser som arbetar med utredningen. Vad som framkommit hittills är inget som de vill gå in på i skrivande stund.

Finns det något samband mellan branden på Elsa Andersons konditori och de tidigare bränderna i närheten (Baggbron, Malingsbo och Lindgården i Fagersta)?

– I nuläget finns det ingeting som tyder på det, säger Victoria Holmgren.

Vad baserar ni det på?

– Det är bara ett konstaterande som utredarna gjort. Det är samma utredare som arbetade med de andra bränderna du nämnde, fortsätter hon.

Tips till polisen kan lämnas på telefonnummer 11414.

Cecilia Eriksson/
Lisa Parland