Sluta shoppa när pengarna är slut!

Textstorlek:

Jag minns när jag var liten och skulle gå och köpa godis i kiosken. Den var på den tiden försäljaren öppnade luckan och så fick man välja godisbitarna nogrannt, en efter en, som expediten lade ned i en liten papperspåse. Det var väl runt tio kronor man hade med sig i fickan. När de tio kronorna var slut tackade man för påsen med godiset i och gick vidare med sin kompis för att njuta av det man köpt.

Jag trodde alla fick med sig det här som barn, att när pengarna är slut kan man inte handla mer. Men där trodde jag fel.

Det märks inte minst hos våra regerande politiker som ”handlar” utöver tillgångarna. Att vi betalar mycket hög skatt i Sverige har väl knappast undgått någon. Och nu vill politikerna öka den ännu mer. Kommer vi behöva trippla jobb i framtiden för att finansiera utgifterna? (Jag hade föresten trippla jobb en gång i tiden när jag flyttade till min första lägenhet.) Det ska löna sig att jobba för dem som kan jobba.De som jobbar ska inte behöva jobba sig sjuka av stress.

En av de utgifter som är höga i Sverige är de för sjukskrivningar. Ulf Berg, talesman för Moderaterna i landsbygdsfrågor, kritiserar regeringen och menar att skattehöjningar ska finansiera en höjning av bidragen.

Socialdemokraten och finansministern Magdalena Andersson blev visst överraskad över att det fanns utgifter som blivit högre än de räknat med. Och nu vill de fortsätta ”handla” fast de inte har råd, så nu öppnar de medborgarnas plånböcker.

Att bensinskatten skulle höjas varskoddes vi om i våras. Men nu vill de höja energiskatten ytterligare med 48 öre på bensin och 53 öre på diesel. Bensinpriset kommer då bli 60 öre per liter högre eftersom momsen stiger. Höjningen ska ge statskassan 350 miljoner kronor mer om året. Vilka slår det här mot? Jo, naturligtvis allra hårdast mot landsbygdsbefolkningen som är beroende av bilen för att ta sig till sina arbeten, skolor eller affärer dagligen.

För på landsbygden finns det knappt bussar, knappt heller affärer och knappt skolor och vägarna är oprioriterade. När barnen ska gå till skolbussen får de göra det på smala, farliga vägar med dålig sikt. Föräldrar håller till och med sina barn hemma från skolan med anledning av det, vilket ni kan läsa om i den här veckans tidning på sidan 6. Så vad får landsbygdens befolkning ut av att de betalar lika mycket skatt som alla andra?

Nu läggs ytterligare en kamp på i vardagen – kostnaden för att kunna bo kvar på landsbygden. Finansministern lovar att bönderna ska kompenseras fullt ut för de ökade kostnaderna på diesel. Ja, hon nämner att mjölkbönderna har det tufft. Men kommer det löftet att hållas, eller kommer löftet att raseras liksom många andra vallöften brunnit ned till grunden?

Politikerna har fått förtroendet att hålla i våra plånböcker, de har fått förtroendet att göra det bästa för Sveriges framtid. Men de klarar inte ens av att gå till kiosken och handla. De har spenderat alla de ”tio kronorna” och ännu mer. Hade de stått där i kiosken hade butiksbiträdet stängt luckan, så att ljudet av smällen dånat, för länge sedan.

Det är stopp nu, politikerna har faktiskt inte råd med fler ”godisbitar”.