Stödet efter stora kriser har utvecklats

Ett 20-tal personer kom för att delta i gudstjänsten för ljus och fred med anledning av dubbelmordet på Erikslund. I samband med gudstjänsten tändes ljus. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​Våldet har krupit närmare efter morden som skedde på Ikea i Västerås under måndagen förra veckan. Behovet av samtalsstöd kan finnas långt efter en kris.

En av dem som stöttade folk på plats dagarna efter den fruktansvärda händelsen var Gudrun Karlsson från Individ- och familjeomsorgen i Västerås stad.

– Det har inte varit någon rusning, men det är en och annan som stannar och pratar. De som kommit från andra kommuner har fått vidare hjälp i sin egen kommun, berättar hon.

Vilka tankar är det som dyker upp?

– Det är tankar om tillfälligheter, att det lika gärna kunnat drabbat dem själva eller en närstående.

Hon berättar att de ingått i krisstödsarbetet under närmare sju år, men hon har arbetat i staden i närmare 30 år.

Har staden blivit bättre på krisstöd?

– O ja, Det utvecklas mer och mer för varje år. Vi har en nära samverkan mellan polis, landsting och räddningstjänst och genomför regelbundna övningar och utbildningsinsatser, säger hon.

De har en organisation som kan vara på plats inom ett par timmar efter en händelse.

– Vi har fått mer rutin. Efter varje händelse gör vi en nogrann analys om vad vi kunde gjort bättre och vad vi lärt oss, säger Gudrun Karlsson.

Året om finns hjälp att få via kontaktcenter genom dem kan man få komma till Individ och familjeomsorgens mottagningsenhet eller slussas vidare.

Till Västerås domkyrka kommer människor för att skriva i en minnesbok för offren, men framförallt läsa i den. Händelsen har berört många och folk tänder ljus.

– Att tända ljus blir ett uttryck där man har något att fokusera kring, säger pästen Kristina Hyse.

Hon är en av dem som finns tillgänglig för samtal i kyrkan.

– Vi håller enskilda samtal under tystnadsplikt med stängd dörr, men mest har vi märkt ett ökat behov av att bara komma in och prata och vi finns där som medmänniskor, säger hon.

Varför vänder sig många till kyrkan i kris?

– Jag tror det är en plats som symboliserar trygghet, stabilitet. Den står där den alltid stått och folk vet att det alltid finns människor som lyssnar i den. Domkyrkan är stor, man kan vara anonym och känna både ro och gemenskap, säger hon.

Vilka tankar och reflektioner har du mött efter det som hänt?

– Chock och rädsla men också tacksamhet över att inte ha varit där och så har jag mött dem som var där. Folk känner ilska över det som hänt. Tankar som dykt upp är att människor mår så dåligt att de kan göra något sådant och att de som mår dåligt inte får hjälp i tid. Det har kommit funderingar kring att vi lever oskyddat och ovetandes av vad som kan hända i livet och att vi inte vet så mycket om varandra.

– Det är väldigt mycket ”varför?”. Varför just dem?, varför just där? och varför just nu? Men jag upplever aldrig att människor jag möter har en förväntan på mig att jag ska ha svaren, säger Kristina Hyse.

Det är heller inget hon strävar efter – att ge alla svar.

I fredags hölls en gudstjänst för ljus och fred med anledning av det som hände på Ikea.

– Vi vill bevara hoppet för livet. Jag tror att Gud är ljus och kärlek och han är en trygghet för mig, säger Kristina Hyse.

– Jag tror att Gud är med i svåra stunder, att han inte lämnar eller överger oss. Jag tror att han är med både offer och förövare även om det sistnämnda låter hårt, fortsätter hon.

Även i frikyrkan Life center i Västerås finns samtalsstöd att få, under tystnadsplikt.

Ett 20-tal personer står till förfogande för allmänheten. Ulrica Stenstrand, en av pastorerna, har också mött mycket frågor om hur människor kan bli så onda att de begår hemska brott.

– Det finns inga ord som kan förklara det som har hänt, säger hon.

Hon reser mycket och vet att mycket hemskt händer ute i världen. Hon var med i krisarbetet när församlingsmedlemmarna och missionärerna Daniel och Paulina Brolin kidnappades i Kaukasus.

Med tiden har hon lärt sig mer om krisarbete genom varje erfarenhet.

– Ingen människa, inget land, ingen stad är vaccinerad mot våldet, säger hon.

FAKTA: Detta har hänt

Måndagen den 10 augusti mördades två personer brutalt på Ikea i Västerås.

Mamman och hennes vuxna son bodde i en by utanför Skellefteå och var på besök i Västerås och skulle handla på Ikea när attacken skedde.

En 36-årig man, som bodde på asylboendet Kallstensgården i Arboga har erkänt morden.

Telefonnummer till Våsterås stads kontaktcenter:
021-399000.