Dieselskatten oroar

De största maskinerna kostar 60 000–70 000 kronor att tanka fulla. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

I förra veckan gick regeringen ut och informerade om en höjning av bensin- och dieselskatten efter årsskiftet. Finansminister Magdalena Andersson (S) betonade att lantbrukarna noga skulle kompenseras.

Men tvivlet på att det verkligen blir en kompensation värd namnet är stort bland lantbrukarna.

Situationen är extra tuff för mjölkbönderna eftersom många av dem redan är hårt ekonomiskt pressade och att de dessutom förbrukar mer diesel än andra lantbrukare.

Bo Andersson på Olsbo gård utanför Sala har drivit sitt jordbruk sedan 1977 och är en av de mjölkbönder Magdalena Andersson förmodligen tänkte på då hon uttalade sig om en ”riklig kompensation”.

Med den återbäring på dieselskatten han hittills haft har han som mest, innan år 2012, fått tillbaka 2,20 kronor litern. Det blev 57 000 kronor om året.
I dag, 2015, får han tillbaka 90 öre litern, vilket blir 23 000 kronor.

– Det är ju en skillnad på 34 000 spänn, säger Bo Andersson uppbragt.

LRF, lantbrukarnas riksförbund, vill se en kompensation på tre kronor litern.

Bo Andersson hör till dem som kompenseras en gång i kvartalet.

– För min del blir det plus minus noll om det här går igenom efter nyår. Jag har svårt att se det som en kompensation utan mer som att det fortsätter på precis samma sätt som förut. Förutom att det blir lite kämpigare precis innan kvartalsutbetalningarna.

Om Skatteverket i sig har Bo Anderson bara gott att säga.

– Vi söker för både elskatt och diesel varje kvartal och har man ordning på siffror och papper tar det aldrig lång tid innan pengarna är inne. De är snabba och smidiga.

Hans gård är ett familjejordbruk i aktiebolagsform som han driver tillsammans med sonen, dottern och svärdottern. Totalt brukar de 400 000 hektar. Familjen har egen dieseltank på gården.

Hur stor är förbrukningen?

– Hittills i år har vi förbrukat 19 000 liter diesel. Innan året är slut har vi nog förbrukat sex till sju kubikl. Harven, hacken och tröskan drar mest. 40–60 liter i timmen går åt när vi skördar gräs.


Vad tänkte du då du fick höra om den nya skattehöjningen?

– Jag trodde faktiskt mer om Magdalena Andersson. Men det här är inte bara den nya rege-ringens fel. De gamla är lika goda kålsupare. Svenska politiker, nutida politiker förstår sig helt enkelt inte på lantbrukarnas villkor.
Däremot verkar de tycka att flyget, gruvnäringen och fisket ska vara befriade från alla skatter.

– Det ska bli kul att se när det blir matbrist och de får äta frigolitkulor av malm!

Bo Andersson tycker att Sverige borde lära av sitt östra grannland.

– I Finland har man en helt annan attityd mot lantbrukare från politiskt håll. Helt oavsett vilket parti som sitter vid makten där för tillfället är det så. Dessutom kostar dieseln mycket mindre och lantbruksmaskinerna är betydligt billigare.

Hur många mjölkbönder finns kvar i Sala kommun?

– På rak arm kommer jag bara på en förutom vi själva. Överlag, inte bara när det gäller mjölkbönder, har lantbrukarna blivit mycket färre i Sala kommun.
Jag hoppas alltid att träffa på någon kollega ute på fälten när jag packar fikakorgen men tyvärr sker det mer och mer sällan.
Ge unga lantbrukare statliga lånegarantier som på 1970-talet, annars får vi aldrig någon föryngring!

Den 30 augusti gick landsbygdsminister Sven-Erik Bucht ut och deklarerade att man skjuter till ytterligare 100 miljoner kronor i kompensation till lantbrukarna.

Enligt Sven-Erik Bucht innebär de extra miljonerna att kompensationen blir 1,70 kronor litern.