I Sala finns landets första familjehemscentral

På familjehemscentralen i Sala kan man komma för att umgås med andra som är familjehem eller om man är intresserad av att bli familjehem, berättar Josefin Bengtsson. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​SALA När man är familjehem är behovet av att träffa andra personer som är i samma situation stort.I början av september slog dörrarna upp till landets första familjehemscentral, som ligger i Sala. Förutom att agera mötesplats är det även en informationsplats för både familjehem och personer som är intresserade av att bli familjehem.

 

”Älska och krama mig när jag är liten, så blir jag en som kan älska och krama när jag blir stor”, lyder en tänkvärd text på en tavla som står i fönstret på familjehemscent-ralen.

Familjehemmen uppfyller en viktig uppgift, att vara med och forma barnens framtid.

På familjehemscentralen är målet att skapa hållbara familjehem, berättar Josefin Bengtsson, en av tre som arbetar på familjehemscentralen i Sala. De andra två kvinnorna heter Pia Granlund och Malena Andersson. Arbetet innefattar en heltidstjänst som de delar på, resten av arbetet är
ideellt. Alla tre har erfarenhet av att vara familjehem.

– Jag har två biologiska barn och ett ensamkommande barn från Afghanistan. Det finns ett skriande behov av familjehem, säger Josefin Bengtsson.

Familjehemscentralen är en mötesplats för familjehem, men även för kontaktfamiljer och jourhem.

– Det finns ett behov av att få möta andra som är i samma situation, man förstår varandra. Tidigare höll Malena Andersson öppen förskola hemma hos olika familjehem. Men nu när det är en neutral plats blir det enklare för folk att komma och vi kan nå ut till många fler, berättar Josefin Bengtsson.

Hit kan även personer som är intresserade av att bli familjehem komma för att lära sig mer om vad det innebär att vara familjehem.

– Kommuner och företag kan använda vår lokal för att hålla möten med nya familjehem, säger Josefin Bengtsson.

De har också tänkt arrangera en sådan informationsträff själva,

– Vi har tänkt ha en sådan kväll för de som är nyfikna på vad familjehem är, säger Josefin Bengtsson.

Familjehemscentralen ligger fint till, med utsikt över dammarna. Det är nära till lekpark och tågstation, så att ta sig hit är lätt om man kommer från någon annan kommun. Här finns kök, vardagsrum, lekrum och konferensrum att umgås i.

– Vi är supernöjda med lokalerna, säger Josefin Bengtsson.

Öppen förskola, ungdomsträffar, föreläsningar och tematräffar står på familjehemscentralens agenda.

Under hösten kommer tematräffarna bland annat handla om vårdnadsöverflyttning, anknytning och ensamkommande flyktingbarn.

Familjehemscentralen har startat som ett FaCO-projekt som ska drivas under tre år.

FaCO, Familjevårdens Centralorganisation, är en ideell organisation som genom olika insatser bidrar till att utveckla och förbättra familjehemsverksamheten för att barn och ungdomar ska få så bra vård och omsorg som möjligt.

Familjehemscentralen har fått 3,5 miljoner kronor för FaCO-projektet från Allmänna Arvsfonden. Men även 40 000 kronor från sparbanken.

– Vänner har skänkt inredning, liksom Strömsbacka återvinning och så har vi plockat med grejer hemifrån. Vi tänker köpa tv-spel för ungdomarnas skull också, berättar Josefin Bengtsson.

I början av september hade de invigning för allmänheten.

– Det kom runt 30 personer. Vi har fått jättebra feedback och folk tycker att det är hemtrevligt här, säger Josefin Bengtsson.

– Flera nya personer som vi aldrig träffat förut har hittat hit. Vi har synts på tv, i lokaltidningen och på Salamässan. Det är sekretess på vilka som är familjehem, så det är inte så lätt att nå ut till dem annars, fortsätter Josefin Bengtsson.

Den 29 september sker ytter-ligare en invigning på familjehemscentralen i Sala då de bjuder in kommuner och företag.

När projekttiden är över planerar de att fortsätta driva familjehemscentralen.

– Tanken är att vi ska leva vidare när de tre projekttiden är slut, säger Josefin Bengtsson.

I november ska de öppna ytterligare en familjehemscentral i Gävle, som de på familjehemscentralen i Sala är med och startar upp.