”Farbror grön” är en av få som odlar på tak i Sverige

”Rio grande”, en typisk pastatomat, berättar Johannes Wätterbäck. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​I somras kom Johannes Wätterbäck och hans livskamrat Theres Lundén ut med boken ”Alla fingrar gröna” som nominerades till Årets trädgårdsbok 2015. I kväll kommer han till Köpings stadsbibliotek för att berätta om hållbar odling.

Johannes odlingsintresse har funnits sedan tidig ålder och det är ett intresse han delar med Theres som de bloggar om under namnet ”Farbror grön”. Tillsammans har de även skrivit boken ”Alla fingrar gröna”, en handbok i odling. De är stolta över nomineringen, trots att det inte ledde till vinst.

– Att vår odlingshandbok blev utvald som en av de bästa trädgårdsböckerna i år känns fantastiskt och hedrande, säger Johannes.

Nu är det trendigt att odla, det var det inte när Johannes började. Men inspirerad av sin mormor och trädgårdsgurun Nils Åkerstedt fortsatte han. Johannes driver flera stadsodlingar tillsammans med andra personer och bostadsbolag i sin hemort Västerås. Han odlar också på lantstället utanför Flen. Totalt handlar det om fem odlingar.

Johannes gör något som är ovanligt i Sverige, nämligen att odla på tak. Taket fungerar som ett försäkringsbolags uteplats och där växer olika sorters tomater, chili, auberginer, majs, morötter, sparris, pepparrot, selleri, kål, broccoli med mera.

Han hade aldrig odlat på tak tidigare men har provat sig fram.

Mycket arbete ligger bakom, men Johannes leds framåt av de tre orden: ge inte upp. Odlarglädjen styr honom. Johannes, Theres och deras två barn är till stor del självförsörjande på grönsaker. En av de största utmaningarna verkar ändå vara att ta hand om skörden.

– Jag har fem kilo zucchini lagrad i bokhyllan. Där kan man ha dem upp till sju månader. Sedan gör jag ostkaka av dem, säger han.

Samtidigt berättar han att de fått förfrågan från en populär restaurang om att sälja till dem.

– Men då måste vi öka odlingen, annars får vi ingen egen mat. Det är inga pengar, bara förlust. Att få äta grödorna själv är vinsten, säger Johannes.

Kunskapen om att odla sprider Johannes, förutom via bloggen, även genom föreläsningar runt om i Sverige. I kväll pratar han om hållbar odling på Köpings stadsbibliotek klockan 19.