Läget bättre men inte bra

Söndagen den 25 oktober anordnas Möklintagårdens dag. Styrelsen hoppas få in mer pengar till skötsel och underhåll av gården. Foto: Kenneth Friberg
Textstorlek:

​MÖKLINTA Söndagen den 25 oktober anordnas Möklintagårdens dag, en dag med aktiviteter som även bidrar till Möklintagårdens bevarande. Möklintagårdens framtid var tidigare allvarligt hotad, men nu går det sakta åt rätt håll.

Möklintagården, utanför Sala, drivs av Föreningen Möklintagården, en ideell förening. För att fira årsdagen av Möklintagårdens invigning 1953 arrangeras Möklintagårdens dag nästa söndag mellan klockan 12 och 17.

– Vi kommer att visa en svart-vit film om när de byggde det stora huset, säger Maria Sandberg styrelsemedlem i Föreningen Möklintagården.

Det kommer också att säljas hantverk och närproducerad mat – däribland ägg, kryddor och honung. Besökarna bjuds på musikunderhållning och får ta del av resultatet av ett textilprojekt. För den som blir hungrig serveras hembakat kaffebröd och enklare lunch.

Det blir även författarbesök:

– Den lokala författaren Gunnar Larsson kommer att finnas på plats med två böcker om Möklinta socken, berättar Maria Sandberg.

Möklintagården är en viktig samlingsplats i byn. Den verkar som socknens bygdegård, kulturhus, kyrkans församlingshem och för uthyrning.

– Det är viktigt med en levande landsbygd, det har jag alltid tyckt. Möklintagården är samlingsplatsen för byborna oavsett om man bott länge i byn eller är nyinflyttad, säger Maria Sandberg.

Men Möklintagårdens framtid har varit hotad, som Västmanlands nyheter skrev om i augusti.

– Det var en period då det var riktigt allvarligt, men sakta har det gått åt rätt håll. Ekonomin är inte strålande men det är inget konkurshot i alla fall, säger Maria Sandberg.

I styrelsen jobbar tolv personer. De har tidigare arrangerat en konsert och en auktion för att få in pengar till förmån för Möklintagårdens bevarande.

– Konserten var väldigt välbesökt, det var fullt hus. Även auktionen var väldigt lyckad, säger Maria Sandberg.

Tanken med Möklintagårdens dag är också att få in pengar till Möklintagårdens skötsel och underhåll.

– Vi kämpar på. Vi håller fortfarande tummarna lite. Allt handlar om hur många som kommer. Mycket besökare är viktigt, säger Maria Sandberg.

Fler aktiviteter arrangeras på Möklintagården senare i år. Den 7 november blir det en dag med massor av barnaktiviteter och den 28 november arrangeras årets julmarknad.