Lanthandel åter öppen

Ingemar och Marita Willför var först att handla vid nyöppningen av Handelsboden i Västerfärnebo. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Västerfärnebo Så var den öppnad igen – Handelsboden i Västerfärnebo. I fredags slog nye innehavaren, Aydin Sözen, upp portarna. Handelsboden har nu blivit en Nära Dej-butik, en väletablerad butikskedja vilket kunden Bengt Roos hoppas skall hjälpa till.

För några år sedan, då Svartå-dalens bygdeutveckling ekonomisk förening, skulle driva Handelsboden var det invigning under pompa och ståt. Festligt, mycket folk och bandklippning av kommunalrådet i Sala.

Fredagens nyöppning var lite mer av det lågmälda slaget. Men icke desto mindre välkommet i bygden.

Aydin Sözens allra första kunder var Marita och Ingemar Willför vilka tyckte att det var en stor dag.

– Det har varit tomt utan butik och då den gick i konkurs var det som om Västerfärnebo dog, tycker Ingemar.

Aydin hade, vid en tidigare intervju i denna tidning, en teori om varför det inte gick runt förut. Han ansåg att en charkdisk var alldeles för kostsam för en butik av detta slag. Men på den punkten har han ändrat sig, efter påtryckningar kan tänkas, så nu finns här en dignande charkdisk av samma slag som tidigare.

Marita och Ingemar är alltså nöjda och har under tiden Handelsboden ”legat i träda” gjort sina inköp i butiken i Salbohed.

– Det blir lite kortare att cykla, skojar Ingemar.

– Men jag hoppas att om man behöver mjölk passar man på att också handla annat. Och vi skall göra vad vi kan, säger Ingemar.

– För de som inte har bil underlättar det med denna butik men framför allt att mycket är lokalproducerat, tycker Marita.

Båda är överens om att Handelsboden återigen kommer att bli en träffpunkt och de kommer att försöka vara trogna kunder. Det är bara en sak de saknar:

– Tips och trav hade varit bra – det lockar kunder, tror Marita.

Bengt Roos från Åhlsvarta kom bara av ren nyfikenhet. På något vis hamnade han vid kaffebordet och serverade sugna kunder.

– Nej, jag har inget uppdrag, jag bara hamnade här, säger han.

Bengt satt tidigare i styrelsen för Handelsboden.

– Vi är riktigt nöjda och har väntat på detta under lång tid. Jag håller verkligen tummarna för att det skall fungera och då butiken hör till en kedja hoppas jag det hjälper. Vi i Svartådalen bygde-utveckling hade ju bara oss själva.

Trots att han denna dag inte kom in i butiken för att handla skall han bli, och har varit, en trogen kund.

– Jag handlar i kväll, vilket jag hoppas att folk som kommer från jobbet i kväll också gör. Man måste stödja så mycket man kan. Ja, hoppas allt blir bra, säger Bengt.

En av de yngre bland morgonpigga kunder var tolvårige Martin Johansson som var hemma från skolan. Han hade följt med mamma för att handla.

– Vi har handlat lite allt möjligt och jag tycker det är bra att de öppnat igen. Vi handlade här förut också, berättar Martin.

Men han har inte handlat godis om nu någon trodde det.

– Nej, vi har köpt frukter och något att dricka.

Det blev snabbt kö i kassan, myc-ket beroende på tekniska problem. Precis som det skall vara vid en invigning således.

– Det känns stressigt, säger Aydin.

– Men det börjar rulla på.

I frågan om charken har han alltså ändrat sig.

– Ja, vi har ändrat oss i frågan om det – charken är mycket efterfrågad som jag förstått, säger Aydin.