Svenskt Downton Abbey till salu

Textstorlek:

Virsbo Wirsbo herrgård är till salu sedan en tid. På bostadssälj­sajten Hemnet står det att det är en magnifik och välbevarad raritet.
Och man kan inte annat än att hålla med vid ett besök på herrgården, som mest liknar ett slott.

Nu skall det dock direkt sägas att man inte har visningar av herrgården utan mitt besök var exklusivt, kan man säga.

Exklusivt därför att ägaren Eric Näslund är en upptagen man. Han har, med framlidna hustrun Annika, haft bröllopsgäster, weekendövernattningar och konferensverksamhet men framför allt hopp- och dressyrkurser för Sveriges toppskikt i sporten.

I det stora stallet, eller stallen får man säga, finns för närvarande 17 hästar inklusive ponnyer.

Allt detta driver nu Eric vidare på egen hand fast med kunnig personal, förstås. Bland annat tre personer på ridskolan och icke att förglömma, den franske kocken Fabien Jacquet.

– Business as usual, som Eric själv säger.

Herrgården för tankarna till ett sagoslott eller varför inte ett svenskt Downton Abbey uppfört i nationalromantisk stil av Stockholmsarkitekten Lars Johan Lehming. Nuvarande byggnad stod färdig år 1908. Tidigare under 1700-talet fanns en mer traditionell herrgård på platsen vilken man kan se på en magnifik väggmålning i huvudbyggnaden.

Herrgården har alltid funnits i Wirsbo bruks ägo. Den uppfördes som privatbostad för Herman Lagercrantz vilken tillsammans med kung Oscar II förvärvade bruket.

Men för tolv år sedan sålde
bruket herrgården som då fick tre ägare vilka i sin tur sålde till Eric Näslund och Annika Tångring för tio år sedan.

– Vi hade en hästgård i Strömsholm och visst hade vi betänkligheter, det var en stor process för oss. Men när vi såg stället kände vi att det var en perfekt plats att driva med exklusiv touch. Och det är det vi har gjort – vi har lagt energin på hög kvalitet.

Paret köpte också in mark, ekonomibyggnader och stall. Eric bor dock inte själv på slottet, förlåt herrgården utan i en flygelbyggnad.

– Javisst är detta national-romantiskt i ordets rätta bemärkelse och när vi väl skrivit på köpekontraktet hade vi ingen aning om hur det skulle gå. Det tog tid innan vi visste vad vi gett oss in i.

Och hör man fakta om Wirsbo herrgård så förstår man tankarna:

1 600 kvadratmeter boyta, 88 hektar tomt, 16 rum, 18 kakel-ugnar vilka det dock inte eldas i.

– Nej, de måste renoveras och det skulle kosta en halv förmögenhet.

– I herrgården har vi tolv gästrum och vi har för det mesta fullt i rummen, speciellt då det är bröllopsgäster. Ridkurserna har vi tre av fyra helger och då är det också fullt. Weekendhelgerna är också populära. Och vid konferenser har gästerna herrgården för sig själv, berättar Eric.

På herrgården har man alltså inga visningar men nyfikna tar sig ändå hit.

– Att visa herrgården tar tre timmar men många tror att detta är offentlig miljö. En del åker med bil ända ned till bryggan och fiskar. Och det är inte kul för våra gäster då de bastar när det kommer folk. Men framför allt vill vi inte ha trafik här bland barnen som rider.

Nu återstår att hitta rätt köpare. Om Eric säljer vill han att köparen driver hästverksamheten vidare. Och många intressenter har hört av sig, även utomlands ifrån, exempelvis Mexico.

– Jag kan tänka mig att jobba kvar hos den nya ägaren. De kan utnyttja min kunskap.

Men det är som Eric påpekar.

– Prislappen lockar inte vem som helst

Vad är då prislappen? Jo, 27 miljoner kronor och det svenska Downton Abbey är ditt.