Färgglatt broderi i Kottebo

Textstorlek:

Kottebo I Kottebo i Sala kommun kommer de mest fantastiska broderier till.
Yllebroderierna, som det heter, har dock upphovskvinnan, Anna Wengdin, utvecklat till sin alldeles egen konstart. 
Även om hon kanske inte skulle hålla med om det kan man kalla det kurbits på ylle. 

 

Till vardags är Anna delägare i en blomster- och inredningsbutik i Sala. Men hon säljer inte sina egna alster i butiken utan här får andra hantverkare komma fram.

Kottebo ligger nära platsen där hon föddes, Kattelboäng, men hon har inte varit Västmanland trogen hela livet.

År 2000 gick nämligen flyttlasset med man och en dotter till Skåne. Numera är familjen berikad med två barn.

– Ja, jag fick en tjänst som hemslöjdskonsulent i Skåne. Men vi trivdes inte så bra, speciellt då min man jobbade i Stockholm och flygpendlade varje dag. Och då attentatet den 11 september 2001 ägde rum blev det krång-ligare att flygpendla. Vi tänkte att vi måste bestämma oss för något innan barnen rotat sig för mycket och jag hade hela tiden det här huset, min pappas, i tankarna, berättar Anna.

Efter tre år i Skåne var så familjen tillbaka i Västmanland. Men huset hade varit uthyrt i många år och var i ett dåligt skick.

Det tog snickare ett halvår att renovera och bygga om. Och broderierna följde så att säga med i flytten – det skånska yllebroderiet som Anna kommit i kontakt med.

– Men det blev tomt efter flytten och jag bytte helt yrkesbana – som hemslöjdskonsulent var det full fart. Jag hade jobbat ínom restaurangbranschen i många år, bland annat i Österrike, men sökte en textilutbildning och gick bland annat på Sätergläntan. Sedan blev det utbildning på Handarbetets vänner på Djurgården i Stockholm – Högre hemslöjds-utbildning. Det var efter det som jag fick jobbet i Skåne, drömjobbet. Men så blev det inte.

Hur som helst har hon blivit en kändis i hemslöjdsvärlden tack vare sina broderier.

Nyligen var hon också med i Go’kväll på tv. Och det beror på att det blivit inne med slöjd och hantverk.

– Det har bubblat av slöjd och hantverk de senaste åren. Naturmaterialen har kommit tillbaka och mitt uttryck och det jag är bra på uppskattas. Folk vill ha det som sticker ut litet. Och visst, det är många som känner till mig i denna världen – fast det är en liten värld, säger Anna blygsamt.

Det som är speciellt med Annas broderi är hennes sätt att brodera på yllebotten. Men sakerna va-
–ri-erar som hon säger.

År 2012 gav hon ut en bok i ämnet och hon håller kurser. Nyligen höll hon i en i Karlstad och närmast väntar Mora.

– Jag brukar ha två till tre kurser på våren och hösten. Men jag lär inte ut så mycket vad som är rätt och fel. Många som går kursen tycker det är kul för stunden medan andra utvecklas och ägnar sig åt det och säljer.

Hennes egna alster säljs alltså inte i den egna butiken utan då får man bege sig till Mora och Mora hemslöjd.

– Sakerna jag gör är unika och kostar därefter. Om man handlar på Mora hemslöjd vet man att det är kvalitet och tidigare har jag också sålt hos Svensk slöjd på Nybrogatan i Stockholm.

Anna berättar dock att hon inte började sy för att sälja utan för att ha lite annorlunda grejer hemma.

– Det är fortfarande på hobbynivå, säger hon.

Men man undrar. Att hon fick sälja på Svensk slöjd, vilken är den förnämsta hemslöjdsbutiken i landet, berodde på att hon fick en förfrågan. Det får inte vem som helst.

– Men just nu gör jag ingen business av det. Jag tycker det är bekvämt att brodera i min egen takt.

Men inramat på väggen i hemmet hänger i alla fall beviset på Annas skicklighet. År 2012 då hemslöjden fyllde 100 år utsåg varje län en mästarslöjdare. Och i Västmanland blev det Anna.

Kanske tur att hon lämnade Skåne.