Föräldrarna har tröttnat på situationen

Barnen kan skada sig på det trasiga stålstaketet. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Föräldrarna har gått samman för att trycka på kommunen och få svar på sina frågor.
– Det händer ju ingenting, säger Evelyn Holmudden som är förälder till två av barnen på Kottens förskola i Färna.

Föräldrarna har väntat tålmodigt på att den ohållbara situationen på Kottens förskola ska lösas.

– Jag tycker att vi varit tål-modiga och förstående i att det inte finns någon uppsjö av andra lokaler. Vi vet också att kommunen inte har stark ekonomi, säger föräldern Evelyn Holmudden.

Men nu har föräldrarna tröttnat på att ingenting händer.

– I oktober gick alla föräldrar ihop för att kunna göra större påtryckningar på kommunen efter att vi fått reda på att det inte skulle bli något med den andra lokalen, säger Evelyn Holmudden.

Det fanns en lokal i Färna, på andra sidan vägen, som var ett alternativ för kommunen.

– Jag fick reda på att förskolan skulle kunna ha flyttat i oktober som var. Men kommunen tog för lång tid på sig och ägaren kunde inte vänta med att sälja fastgheten när kommunen inte fattade något vettigt beslut, säger Evelyn Holm-udden.

Hon berättar att lokalen behövde göras om men personalen var där och tittade och såg möjlig-heter med en större gård och skog utanför.

Evelyn Holmudden berättar att det är fullt på förskolor i både Nyhammar och Skinnskatteberg. Någon annan förskola är alltså inget alternativ.

– Jag har två minuter att gå till förskolan och vi trivs med barnen och pedagogerna, säger hon.

Föräldrarna visar handlingskraft. De har bestämt sig att göra iordning utegården trots att det är en kommunal förskola och de egentligen inte ansvarar för det.

– Vi kan inte bara sitta och vänta, barnen kommer inte vara små så länge. Jag märker på de äldre barnen, som är fem, att de tycker att det är tråkigt och att de inte har något att göra. Vi offrar en helg, tar med oss verktyg och motorsågar och kommer bygga leksaker av en gran eller tall, säger hon.

Föräldrarna bjöd in kommunen för att få konkreta svar på sina frågor. Mötet hölls i veckan, efter Vn:s pressläggning.