I silvergruvan på motorcykel

Textstorlek:

​SALA Motorcykelgänget Superretards har 218 000 följare på Youtube. Nyligen filmade de en uppvisning på 155 meters nivå i Sala silvergruva.

Linus Brostedt startade gruppen som gillar att åka motorcykel och ha roligt tillsammans. 2007 började han även filma deras actionfyllda äventyr och de har fortsatt.

De har omkring 218 000 följare på Youtube och i år var de nominerade till årets actionkanal på guldtubengalan.

Johan Holmudd, ursprungligen från Sala men nu boende i Tillberga i Västerås, körde motorcykel i Sala silvergruva tidigare i somras. Förra filmen blev populär. Den gången var han ensam, men nu hade han med sig fler från gänget.

– Det är en häftig miljö att vara i. Att åka genom gångarna är skithäftigt. Det nya möter det gamla och det är en häftig kontrast, säger Johan Holmudd.

De lånade elmotorcyklarna är av modellen KTM freeride och i gruvan kör de mellan 30 och 40 kilometer i timmen. Med sig hade de guiden Annette Barkman Andersson som vägledde dem.

På frågan om det finns några risker med att köra i gruvan svarar Johan Holmudd:

– Det är begränsat med utrymme på höjden och på bredden så man får ducka med huvudet. Det är egentligen inga större risker om man är van att köra motorcykel. Man får vara försiktig. Förra gången touchade hjälmen i gruvtaket någon gång, säger Johan Holmudd.

Han är en van motorcykelförare då han kört motorcykel sedan han var liten.

– Motocross, enduro och supermotard. Det här är ett av mina största intressen.

Motorcykelgänget körde på 155 meters nivå i Gruvsviten, stylade på bakhjulen och susade sedan tyst förbi i gruvgångarna med filmkameror på sina hjälmar.

Har du några fler drömmar om ovanliga platser att åka på?

– Det blir svårt att toppa det här. Men det finns alltid häftiga ställen att köra på. Jag skulle vilja köra i en galleria inne i stan – när det är stängt eller öppet. När vi filmar vill vi få det att se häftigare och farligare ut än vad det är, säger Johan Holmudd.