Insamling kan rädda Elsas

Lotta Gröning vid sitt köksbord. Just de här bakverken har hon gjort själv, men mandelringarna från Elsas konditori är en personlig favorit. Foto: Lisa Parland
Textstorlek:

NORBERG Den nybildade föreningen Elsas Vänner behöver ordna fram tre miljoner på tre–fyra veckor för att Elsas konditori ska kunna byggas upp igen.Ett uppdrag som ordförande Lotta Gröning betraktar som svårt men inte omöjligt.

– Föreningen har funnits i tre dagar och vi har redan fått ihop 170 000 kronor, berättar hon stolt.

De tre miljonerna motsvarar den andel av återuppbyggnaden som Försäkringsbolaget Länsförsäkringar inte vill stå för. Allt som allt beräknas en återuppbyggnad kosta 10 miljoner kronor.

Varför är det så bråttom?

– För att Elsas konditori går i konkurs annars. En återuppbyggnad måste vara färdig inför nästa högsäsong och den börjar nästa sommar. Målet är en återöppning nästa midsommar.

Journalisten, debattören och landsbygdsaktivisten Lotta Gröning tvekade aldrig att engagera sig i en återuppbyggnad av Elsas konditori.

– Jag tog oerhört illa vid mig av branden. Jag funderade till och med på om jag överhuvudtaget kunde bo kvar i Norberg efter det här. Den stora frågan i början var ju om ägaren Kristina Leijonhufvud överhuvudtaget ville att konditoriet skulle byggas upp igen. När det stod klart att hon ville fortsätta var det åtminstone för mig självklart att mobilisera allt stöd som bara kan uppbådas.

Att Elsas Vänner registrerats just som en ideell förening är ett medvetet val.

– Kommunen har varit noga med att betona att de inte får och kan ge ekonomiskt stöd till enskilda näringsidkare. Men de kan välja att stödja ideella föreningar om de vill.

Skola efter skola har lagts ned i Norberg på senare år och kommunen har haft svårt att få tag i personal till den verksamhet de enligt lag är skyldiga att tillhandahålla. Har ni mot denna bakgrund mötts av någon negativ respons från personer som anser att det är fel att prioritera ett enskilt privat företag?

– Visst har vi mötts av en del negativa kommentarer på nätet. Men de allra flesta är tvärtom positiva. Elsas konditori betyder och har betytt så otroligt mycket för Norberg i så många år och i princip alla norbergare har en relation till Elsas. Konditoriet ger också en positiv synergieffekt för andra näringsidkare i kommunen. På en liten plats som Norberg behöver vi alla varandra, menar Lotta Gröning.

Hittills består Elsas Vänner enbart av privatpersoner.

– Det finns enskilda personer, som jag själv till exempel som är företagare i föreningen. Men de är medlemmar i egenskap av privatpersoner. Vi strävar helt enkelt mot ett gemensamt mål. Norbergsandan är ett begrepp man tappat bort lite på senare år, men jag är säker på att den lever än och tycker att jag fått det bevisat de senaste dagarna.

Privatpersoner, föreningar och företag kan ge ekonomiska bidrag både via bankgiro och swish.

Men föreningen planerar också event för att samla in pengar.

Tolv av de formar som används till konditoriets mandelringar klarade branden och Elsas vänner planerar att sälja de berömda mandelringarna på Abrahamsgården under Norbergs julmarknad.

Planeras några publika arrangemang, såsom auktioner eller konserter för att få ihop medel?

– Vi håller faktiskt på att titta på det just nu. Vi tänker använda oss både av sociala medier och andra metoder och vi vänder oss inte bara till folk i Norberg och Västmanland.

Lotta Gröning är som sagt hoppfull och ser fram emot att fira konditoriets 100-årsdag den 7 maj 2016. Men skulle man inte få ihop tre miljoner, eller skulle en återuppbyggnad vara omöjlig av andra skäl, kommer alla bidrag över tusen kronor att återbetalas till respektive givare. Mindre summor än så skänks till Rädda Barnen.