Stadshotellet fylls av flyktingar

De första dagarna var hektiska för platschef Niklas Hellstrand – många frågor skulle besvaras och problem fixas. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

SALA Sala har fått sitt första asylboende. De 134 flyktingarna som kom i bussar får nu bo centralt på stadshotellet – stadshotellet som är slitet och länge stått tomt. Det är minst sagt rörigt i den forna receptionen för den orutinerade personalen – alla flyktingar har frågor och synpunkter.

De nyanlända sitter i grupper i receptionen till det forna stadshotellet i Sala. Andra gör sig hemmastadda i sitt nya boende. Men alla har de en sak gemensamt. De är på flykt och har frågor om allt mellan himmel och jord.

Det är stor aktivitet bland personalen och hantverkare jobbar ända in i det sista för att få ordning på allt. Det är tre företag inblandade i asylboendet – Integrationskompetens AB, Malins catering och Gruvtornet förvaltning AB. Platschef är Niklas Hellstrand.

– Ja, vi är ett ungt gäng, jag tror snittåldern är på 37 år. Vi är ganska orutinerade på detta men det har fungerat bra, berättar Niklas som har desto mer rutin från att bland annat ha varit ordförande i Sala basket, arrangör för Sala­festivalen och som projektledare för arbetsmarknadsprojekt för nyanlända till Sverige.

– I arbetsmarknadsprojektet hade jag mycket kontakt med Migrationsverket och det var de som tog kontakt med mig an­gående detta.

Arbetet med att iordningställa hotellet har varit omfattande och ännu är byggnaden full av hantverkare.

– Det kom 134 personer i går, men vi har förberett för 150 vilket är vår begränsning. Vi försöker få till ett humant boende och att ordna med aktiviteter. Men visst är det mycket frustration, en del familjer är stora och vissa kommer som singlar. Och visst, lite konflikter blir det, berättar Niklas.

Många nyanlända vill ha kontakt med familjemedlemmar som kanske bor på andra platser i Sverige. Andra vet inte var familjemedlemmar finns.

– Men tyvärr är det praktiskt omöjligt att flytta omkring folk hur som helst.

Efter den senaste tidens anlagda bränder på asylboenden runt om i landet har man bestämt inledningsvis att ha brandvakter på hotellet. Det kommer därför att finnas personal på plats dygnet runt.

– Det är märkligt, om det kommer 200 000 flyktingar händer inget speciellt, vi är ju nio miljoner i detta land och det finns plats för fler. Man måste vara med och hjälpa till – civilsamhället och det offentliga måste ställa upp. Här i Sala har vi också en tät kontakt med kommunen.

Att det är lite irriterat emellan­åt förklarar Niklas med att det är precis som då vi själva reser utomlands, men då av egen fri vilja.

– Vi kan irritera oss över inställda flyg eller att bagaget kommit bort. Det är svårt med språket och andra rutiner. Här, bland dessa flyktingar, är det precis samma sak men här kan det handla om att en familjemedlem är borta. Dock hade vi tur då vi fick tag i sju fullvärdiga tolkar på tio minuter för att hjälpa oss.

Under tiden vi samtalar kommer någon med en lapp i sin hand. Det är Salong Florence i centrala Sala som erbjuder rabatterad klippning för de nyanlända. Salongen drivs av Azizulla Husseini och Abdul Rahman Hamo. De hade diskuterat och funderat i ett par dagar om de kunde göra något.

– Normalt tar vi 160 kronor för en klippning men nu erbjuder vi att klippa, tvätta hår eller trimma skägg för 99 kronor. Vi pratade med Niklas om detta och han tyckte det var en bra idé.
Och redan i dag har sex, sju personer kommit och de var nöjda, ler Azizulla som själv varit i samma situation.

Han är född och uppvuxen i Syrien men bodde sedan i Afghanistan med familjen. År 2004 fick de hjälp av FN-organet UNHCR att fly till Sverige.

– Vi kom först till Kramfors och vi fick uppehållstillstånd direkt på ambassaden i Damaskus i Syrien.

Och det har gått bra för familjen. Brodern är elektriker i Sala och systern studerar på Uppsala universitet.

– Det är klart att vi ställer upp för dem som kommer nu. Dess­utom har jag en palestinsk kompis som hjälper till med svenskan på ABF på söndagar, säger Azizulla.