Stora brister skapar oro på förskola i Färna

Staketet mellan förskolans utegård och fastighetsägarens gård har en grind som är trasig och som barnen kan klämma sig på. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

Kontraktet på kommunala Kottens förskolas lokal i Färna har förlängts med ett år, fram till december nästa år, trots att förskolans lokal och barnens utegård är i mycket dåligt skick. Här finns saker som barnen kan skada sig på som inte åtgärdats.
Förskolepersonalen berättar att kommunen och fastighets­ägaren skyller på varandra när problem uppstår.

Kommunen anser att hyran på förskolan är för hög. Men de har inte lyckats hitta några befintliga lokaler som Kottens förskola i Färna skulle kunna flytta till. Istället ser de nu över om de antingen kan bygga en ny förskola eller om förskolan ska inrymmas i baracker.

I dagsläget ligger förskolan i en sidobyggnad som hänger ihop med Färnas hjärta bed & breakfast. I lokalerna låg en skola tidigare.

Standarden på förskolans lokal är mycket låg och har varit det så länge förskolläraren Christina Andersen, som arbetat här i 15 år, kan minnas. Men nu har kommunen förlängt kontraktet på lokalen i ett år.

– Vi fick ett samtal från Fagerstaposten där de frågade ”hur ställer ni er till att kontraktet är förlängt?” Vi hade inte fått den informationen från kommunen, det är tragiskt, säger Stina Häggqvist som arbetar på förskolan.

Om kommunen finner någon ny lokal till barnen vill de också bygga en ny utegård till dem. Ylva Åkerberg, skolutvecklare samt sektorchef på barn- och utbildning, berättade via telefon innan Vn besökte förskolan att hon tyc-ker att barnen har en fin utegård i dag.

Det kan undertecknad hålla med om. Utsikten är fantastisk över vackra Norrsjön.

Vad Ylva däremot inte berättade var hur mycket brister som finns på utegården. Den är faktiskt rent av farlig för barn.

Barnskötaren Amanda Wallin visar runt på gården. Det första vi möts av är ett trasigt stålstaket där barnen kan fastna och göra illa sig och en grind som inte har en funge-rande spärr utan endast ett snöre som ska förhindra att barnen kan ta sig ut på parkeringsplatsen.

Inne på gården finns en gungbräda med sprickor i träet där ett barn nyligen klämde fingret.
Fundament sticker upp ur marken som åtgärdats slarvigt med att kommunen slängde över lite sand på det – sand som försvann snabbt.

För övrigt har barnen ont om saker att aktivera sig med. Sanden i sandlådan är så hård att den knappt går att gräva i och det finns bara två gungor på 16 barn.

– Det blir kö, vi får försöka hitta på annat och aktiverar barnen med lekar, berättar Amanda Wallin.

En bod som fått nytt tak och ny färg leker barnen i mycket.

– Men snart kan vi inte vara här inne för det finns ingen belysning, berättar Amanda Wallin uppgivet.

Listan kan göras lång på sådant som behöver åtgärdas. Inomhus kan man se stora hål i väggarna, omålade väggar, lister som saknas, klämskydd för dörrar som fattas, elementet i hallen har flagnat rejält, liksom färgen på fönsterkarmarna.

Det finns bara en toalett till 13 blöjfria barn.

– Ett barn bajsade på sig härom-dagen för att det var upptaget på toaletten. Det finns inte heller någon dusch, säger Stina Häggqvist som jobbar på förskolan.

Förra året var det ännu större konkurrens om toaletten, då fanns 23 barn på förskolan.

De har haft problem med möss, nästan stora som råttor. De har haft stora problem med vatten som frusit flera vintrar i rad. De två sistnämnda sakerna blev dock åtgärdade till slut.

Skotta snö får förskollärarna göra själva innan de öppnar och det är dåligt sandat utan-för denna kommunala förskola. En förälder halkade och bröt fotlederna i båda fötterna.

Problemen tas upp med jämna mellanrum, men kommunen och fastighetsägaren skyller på varand-ra, berättar förskolepersonalen.

– Problemen sopas lite under mattan, i kommunens väntan på något annat, säger Amanda Wallin.

Förskolepersonalen känner att de inte får vara med och fatta beslut.

– Helt plötsligt ville fastighetsägaren ha garaget där vi förvarat material till barnen och det fraktades bara bort av kommunen, vi vet inte var det finns nu, säger Stina Häggqvist.

Stina Häggqvist och Amanda Wallin har arbetat på and-ra förskolor tidigare och upplever att barnen på Kottens förskola inte får samma möjligheter som andra barn.

– Jag är väldigt arg, det går ut över barnen och jag tycker så mycket om barnen, säger Amanda Wallin.

Hur känns det att det blir ett år till här?

– Vi blev lamslagna när vi fick höra det, luften går ju ur en. Föräldrarna tycker nog att vi gör ett bra jobb, annars hade de nog bytt förskola, säger hon.