Arboga har byggts i pepparkaka

Textstorlek:

​Under december har en pepparkakshustävling pågått på Arboga museum under temat ”Pepparkaksstaden Arboga”. Vinnarna utsågs nyligen.

– Det är lika nervöst varje år om vi ska få in några bidrag, säger Merit Åhs Janbrink, museiintendent på Arboga museum.

Arboga museum skickar ut inbjudningar till skolor och förskolor inför pepparkakshusutställningen.

– Vi har haft bra draghjälp av radio, tidningar, Facebook och hemsidor, säger hon.

Merit Åhs Janbrink bakade ett pepparkakshus själv eftersom det verkade som om deltagarna skulle bli få – men det havererade och var utom tävlan.

– Det har varit en fuktig månad i kombination med köpt deg. De som är proffs använder speciell pepparkakshusdeg och man måste grädda husen ganska hårt, säger hon.

Men oron var obefogad – sent kom det in flera bidrag. Totalt deltog tio bidrag i utställningen. Besökarna på museet har fått rösta – en röst per person. Totalt röstade 1 373 personer, något av ett röstdeltagarrekord berättar Merit Åhs Janbrink.

– Det är ett högt röstdeltagande för vår lilla stad. De allra flesta rösterna har kommit in genom skolklasser som besökt museet och även under helgen då vi hade julstök och besök av 1 300 personer, säger hon.

Näst sista dagen av utställningen röstade Karl Östergren, från Kungsör, och Eva-Lena Åkerblom, från Arboga, på sina favoriter. Eva-Lena Åkerblom röstade på ett brygghus som hennes väninna gjort.

– Jag vet vilket bestyr hon hade med det, säger hon.

Skolklasser, förskolor och familjer har bakat husen, olika generationer har bakat tillsammans. Ett hus var tillverkat i kartong.

– Det är tillåtet att tillverka i alternativa material. En del skolor har inte ugn och så är det väldigt tidsödande att grädda pepparkakor, säger Merit Åhs Janbrink.

Varje år har de olika teman. Temat för i år var ”Pepparkakshusstaden Arboga” som tolkades olika. Alla bidrag föreställde inte byggnader med uppenbar anknytning till Arboga. Ett bidrag var en stor sko, ett hus för möss, med massor av glasyr på. Den kallades för ”Mössens julafton på Kalkstenstippen i Arboga”. Arboga bryggerimuseum, Västerbron och Nicolaikyrkan var några av de andra bidragen.

Junibackens förskola är en återkommande deltagare i pepparkakshustävlingen. De hade bakat sin förskola och ritat sina porträtt som fanns uppsatta på huset.

– 35 barn har varit inblandade och varit med och gjort ritningar, berättar Merit Åhs Janbrink.

De var också vinnare i populäraste huset från förskola/skola.

Det populäraste huset i den öppna klassen blev ”Bryggerimuseet” av Johanna Mellgren.