”Djurmarknad” i Arboga

Textstorlek:

​Klopeti-klopp, klopeti-klopp. Andedräkten ångar ur hästarnas mular när de drar vagnen med småbarn på Arbogas kullerstens­gator. I helgen arrangerades gammeldags julmarknad i Arboga, och förutom hästar fanns mycket annat för att skapa den rätta stämningen. Till och med alla hundar tindrade ikapp med mattar och hussar.

Det enda som saknades denna helg var snö men det var ändå kallt så det räckte. Det hindrade inte Arbogaborna att gå man hur huse för att tillsammans med inresta handla hantverk, korvar, lax och lussebullar, bland annat. Och så tomtar förstås – speciellt ett stånd lockade många tomtelystna besökare.

Runt ståndet, i ståndet, ja, överallt tittade tomtar gjorda av mossa med näsor av julgranskulor upp mot besökarna. De skyldiga till dessa skapelser var Lise-Lott Norlund och mostern Eva Wistrand från Eskilstuna. Och tittade man riktigt noga såg man att alla tomtar fått namn.

– Vi vill att tomtarna skall vara personliga så vi var tvungna att sätta dit namn, säger Lise-Lotte som står på julmarknaden i Arboga för första gången.

Tidigare har de dock varit på julmarknaderna i Taxinge och på Drottningholm. Vid en närmare titt på de spektakulära tomtarna ser man att de inte enbart består av mossa. Förutom mossa är de gjorda av gran och hampa och hela skapelsen hålls upp av ett osynligt hönsnät.

– Vi började göra dem i fjol och då tog det en hel dag att få till en tomte. Men nu har vi fått rutin på det och eftersom det är glada tomtar är de väldigt populära.

I ett stånd längre bort fanns ett andra spektakulära objekt – fågelholkar. Ja, kanske inte holkarna i sig utan de som var inslagna i julklappspapper. Papperet följer holkens kontur och man måste nog vara blind för att inte kunna gissa innehållet. De skyldiga till detta är Lennart Andersson och Ulf Eriksson som jobbar med Projekt tornfalk i Västra Mälardalen.

– Det började som ett skämt att slå in holkarna men det blev så bra så vi sade att vi slår in flera stycken, ler Ulf.

Bredvid ståndet står en gigantisk uggleholk, också den byggd av Ulf och Lennart.

– Ja, vi har också slagit in en sådan men vi insåg att kostnaden skulle skena iväg med allt papper så det slutade vi med.

Enligt de båda går holkarna åt som smör i solsken och den som säljer bäst är den lilla mesholken.

Men allt fint att köpa i all ära – det som slog en besökare var alla hundar som också fick besöka julmarknaden. Allt från stora Newfoundlandshundar till små pudlar. Man fick passa sig så att man inte trampade på små tassar i trängseln.

Och som av en händelse var det också några säljare som sålde hundar tillverkade i olika material. En av dessa var Anita Tjärneld från Fellingsbro som erbjöd söta små tovade vovvar.

– Den här marknaden är bra – jag har varit här i sex–sju år nu. Jag har egna får, svenska finullsfår vilka jag får ullen ifrån.

Hon tycker att det är stor skillnad på julmarknaden i år mot i fjol.

– Ja, i fjol var det lite folk men i år lönar det sig att stå här – det är jättebra i år.