Ekeby skola läggs ned

Ekeby skola i Rytterne kommer inte längre att drivas av Västerås kommun. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​RYTTERNE Föräldrar har kämpat för att Ekeby skola ska bli kvar. Men i tisdags klubbades beslutet igenom på Grundskolenämndens möte – skolan läggs ned enligt tjänstemännens förslag.

Ekeby skola har funnits länge, den tros vara så gammal som från 1950-talet. När undertecknad besökte skolan förra veckan, innan beslutet om dess nedläggning togs, var det blandade känslor bland personalen. På ytterdörren satt ett papper med vädjan om underskrifter i ett försök att rädda skolan. Initiativtagaren var föräldern Henrik Åkerlind som flyttade till Rytterne tack vare närheten till Ekeby förskola och skola. Henrik Åkerlind har gjort vad han kan – delat ut flygblad, sett över lagar och annat för att ha argument inför politikerna för att skolan skulle få vara kvar.

De två behöriga lärarna vittnar om hur trivsam skolan är med mindre klasser där barnen blir sedda. Enkätundersökningar visar att alla barn känner sig trygga på skolan. Inga personliga assistenter behövs tack vare mindre klasser, trots att det finns barn med extra behov. De samarbetar med Stora Ekeby säteri där barnen får lära sig om djur, natur och lantbruk och även med hembygdsföreningen som lär ut hur människor levde förr.

– Det är en fantastisk miljö både inne och ute, säger läraren Marita Johansson.

– Det är den bästa skola jag någonsin jobbat på, säger Gudrun Pettersson som är lärare på Ekeby skola sedan 1989.

– Med alla kvalitéer som finns på skolan borde det ha varit lätt för kommunen att marknadsföra den och öka elevantalet, i stället för att låta den gå mot en säker död. Men den förra rektorns ständiga tomma hot om nedläggning bidrog till att antalet elever i skolan stadigt minskade. I höstas började inga elever i förskoleklassen, säger Henrik Åkerlind.

– De andra föräldrarna ställde sina barn i kö till Tegelvikens skola i Eskilstuna. Det var bara min dotter och hennes kompis kvar. Vi ville ha möte med rektorn som inte brydde sig. Vi hade inget alternativ och de fick gå på Strömsholms skola, säger Henrik Åkerlind.

I höstas blev det därför skarpt läge när det tillkom ett förslag från tjänstemännen om att lägga ned skolan då endast 20 barn återstod.

– Vi har fått det berättat för oss att dåvarande rektor var väldigt negativ, men vi fick reda på det väldigt sent, säger Vicki Skure Eriksson (C), ordförande i Grundskolenämnden.

Att det inte går några barn i förskoleklassen har påverkat beslutet.

Henrik är besviken på politikerna som lovat en levande landsbygd, att ”hela Västerås ska leva”. Men Vicki Skure Eriksson menar att de står för en levande landsbygd men att det inte innebär att kommunen måste driva skolan – utan att det kan andra göra.

– Skolan går back 1,2 miljoner varje år trots skolans landsbygdsstöd som årligen ligger på 900 000 kronor. I dagsläget kostar varje elev lika mycket som tre elever, vi har ju fortfarande fasta kostnader som vi får slå ut på färre barn, säger hon.

Marita Johansson har tidigare jobbat med nyanlända flyktingbarn och förslaget om att ta emot klasser med nyanlända fanns. Det utreddes om skolan skulle kunna ta emot 57 barn.
Men det konstaterades att det inte skulle gå.

Skolan kan rymma 80 elever – 57 plus 20 blir ju inte ens 80?

– Det är utifrån hur man kan göra klassindelningar och gruppindelningar som det inte fungerar, säger Vicki Skure Eriksson.

Vicki Skure Eriksson berättar att de tittat på flera möjligheter för att bevara skolan.

– Vi har övervägt att ta elever från Dingtuna skola. Men det känns bakvänt att plocka elever från Dingtuna då de får ett sämre underlag, säger hon.

När de lägger ned sker det med kort varsel, den 18:e december blir det jullov och sedan är verksamheten nedlagd till årsskiftet.

– Att lägga ned en skola med så kort varsel hör inte till vanligheterna, det är olyckligt. Men vi ville göra en grundlig utredning och lyssna in de boende kring skolan. Under ett möte med föräldrarna fick vi reda på att åtta elever stod i kö till Tegelvikens skola, säger Vicki Skure Eriksson.

– När beslutet väl är taget brukar föräldrarna hitta andra lösningar så snart det går och när elever lämnar skolan blir det både sämre pedagogik och dyrare att driva skolan, menar Vicki Skure Eriksson.

Marita Johansson är kritisk till den korta tiden de har på sig:

– Man måste få en längre tid på sig för att förbereda barnen inför en så stor förändring, säger hon.

Barnen har erbjudits plats på Dingtuna skola och Nybyggeskolan.

Enligt Vicki Skure Eriksson har ett par personer visat intresse för att driva verksamheten vidare som förskola eller skola i samma lokaler.

– Det är en fin skola. Men den ska inte drivas som kommunal skola, utan det finns andra lösningar. Om de ansöker sista januari kan det starta tidigast hösten 2017, det är så regelverket ser ut, säger Vicki Skure Eriksson.