En gård där Elsa Beskow läste sagor

Textstorlek:

​I Stjärnvik i Skinnskattebergs kommun finns en gård med riktigt gamla anor. En del av en byggnad finns på en karta från 1600-talet. Men inte nog med det, här har författaren Elsa Beskow gjort illustrationer på ett par väggar. Dessa rariteter håller nu ägarna på att renovera.

Barbro Wahlberg och Torbjörn Andersson flyttade från Östergötland till Stjärnvik – de fastnade för läget på gården med utsikt över sjön Stora kedjen. På köpet fick de en klenod och tanken är att dottern med familj skall flytta in i Barbros och Torbjörns hus.

Själva skall de bo i huset som är från minst 1700-talet och som nu är under renovering – en renovering som görs med gamla metoder.

– Huset är byggt i tre sektioner varav en har varit bostad med lerklinade väggar. Lerklining är bra, det isolerar väldigt bra – en centimeter isolerar lika mycket som tio centimeter mineralull. Leran bildar också ett bra klimat i huset då den reglerar fukthalten, berättar Barbro.

Lerklining är en blandning av lera, sand, halm och vatten. Troligen var det häst- eller kogödsel i halmen. Men här skall lerkliningen bestå av lera, sand, linhalm och vatten.

Länsstyrelsen har visat intresse för huset och gett Barbro och Torbjörn rekommendationer om vad de kan göra plus att de dokumenterat.

– De har också gett oss råd om hur vi skall renovera uthusen, säger Barbro.

Och visst är det en otrolig byggnad där mycket av det gamla finns bevarat. I rummet där öppna spisen är belägen finns krokarna i taket för störarna där man hängde bröd kvar.

En sak på en vägg förbryllar dock. Det är en metalldel som sticker ut ur en stock. Till och med personalen från länsmuseet gick bet på det.

– Vissa stockar har vi bytt ut och vi har skurit ut en skiva som skall undersökas och åldersbestämmas på Lunds universitet. Vi skall skicka fler prover från olika delar av huset då de kan vara från olika tidpunkter, tror Barbro.

Huset är byggt på en mullbänksgrund som nu skall få en modernare ”touch”. I botten läggs en duk av ett gore-texliknande material. Det släpper ned fukt men tar inte upp någon. I det läggs något som kallas Hasopor vilket är tillverkat av återvunnet glas – glas suger som bekant inte åt sig fukt. I detta glas har luft blåsts in vilket gör det mycket lätt, men framför allt isolerar det bra.

– Det är både dränering och isolering men framför allt miljövänligt.

Huset hade sjunkit 20 centimeter så det har fått lyftas med domkraft för att sedan läggas på plats på nya hörnstenar.

– Eftersom huset är byggt i tre sektioner trodde vi att det var olika stockar men stockarna är i ett stycke och är 14 meter långa.

Efter att Barbro och Torbjörn köpt gården är det många i bygden som frågar om målningarna av Elsa Beskow finns kvar. Målningar som inte är signerade men troligen är målade av henne.

– Elsa och maken Natanael startade Birkastiftelsen i Birkastan i Stockholm där det fanns många barn som hade det fattigt. De startade en hemgård för barnen där de kunde vara efter skolan. Dessutom startade de sommarkolonier, berättar Barbro.

En kvinna som jobbade på stiftelsen, Karin Lindahl, köpte gården i Stjärnvik av sågverksägare Karl Hedin år 1936. Och 1938 startades första kolonin och det var mellan 32 och 38 barn i Stjärnvik på somrarna.

Elsa Beskow hade sommarbostad i närheten, i Kedjebo och var därför ofta i Stjärnvik och läste sagor för barnen. Barbro visar de två väggarna med målningar i knähöjd på en vuxen.

– Här satt det krokar, titta här, en är kvar. Vid dem målade hon symboler som är lätta att komma ihåg – båt, bil, buss och så vidare.

Och några finns alltså kvar – bland annat en gran och en segelbåt. Men om det verkligen är Elsa som målat dem är svårt att säga.

– Det är en muntlig tradition här men det är hennes stil på målningarna. Dessutom har vi foton där hon läser sagor för barnen.

Denna gård med sin fantastiska historia håller alltså nu på att återfå sin forna glans. En varsam renovering är ett slitet uttryck – men så är det.

– Ja, förhoppningsvis skall gården stå i 300 år till.