Första kvinnliga landshövdingen

Minoo Akhtarzand blir den första kvinnan som tillträder som landshövding i Västmanland. Endast män har varit landshövdingar i länet sedan 1630-talet. Foto: Pressbild/Tomi Parkkonen
Textstorlek:

​Minoo Akhtarzand blir ny landshövding i Västmanland när hon efterträder Håkan Wåhlstedt den 1 februari. Minoo Akhtarzand blir den första kvinnan på posten i länet.

När Håkan Wåhlstedt valde att avgå nyligen utsåg regeringen en ny chef för länsstyrelsen i Västmanland, Minoo Akhtarzand som de senaste åren arbetat som landshövding i Jönköpings län. Hon var på väg på en resa när hon fick reda på att regeringen utsett henne till landshövding i Västmanlands län.

– Jag är väldigt glad och ser fram emot det. Det var oväntat, det händer inte så ofta att frågan kommer från ett annat län. Jag känner mig väldigt hedrad att jag fått det förtroendet, säger hon.

När Minoo Akhtarzand tillträder den nya tjänsten som chef på länsstyrelsen i Västmanland den 1 februari 2016 blir hon den första kvinna som någonsin varit landshövding i länet.

– Det visste jag inte om. Det var på tiden! Det känns jättespännande. Jag jobbar mycket med jämställdhetsfrågor. Jag tror också att jag är den första landshövdingen med den bakgrund jag har, med en annan etniskt bakgrund.

Minoo Akhtarzand är född i Irans huvudstad Teheran och kom till Sverige som gäststuderande år 1974. Hon har en gedigen bakgrund. Minoo Akhtarzand är utbildad civilingenjör inom elektronik vid Kungliga Tekniska Högskolan, har arbetat inom energibranschen, bland annat som dotterbolagschef och affärsansvarig inom Vattenfall. Hon har arbetat som länsarbetsdirektör i Uppsala län och varit generaldirektör vid Banverket.

I samband med att hon fick tjänsten på Banverket utsågs hon till ”Årets Ruter Dam” år 2008, en utmärkelse som delas ut till den kvinna som befordrats till den mäktigaste posten inom svenskt näringsliv under året. Vidare är hon ledamot av styrelsen för Fortum Oyj samt för EKN, Exportkreditnämnden och ordförande för Södertörns högskola.

Civilminister Ardalan Shekarabi säger i ett pressmeddelande att Minoo Akhtarzand visat prov på gott ledarskap inom både näringslivet och den offentliga sektorn och en stark utvecklingsförmåga för den verksamhet hon ansvarat för.

På frågan vad som gjort att hon lyckats svarar hon:

– Det är klart att jag haft en bra uppfostran, mina föräldrar har varit oerhört stödjande och det har bidragit till att jag utvecklats – bara det att skicka en 17-åring till ett helt annat land på andra sidan jordklotet!

– Sedan har jag en stark vilja, jag försöker och anstränger mig för att kunna lyckas. Det har varit kraften – att tro på att det går att åstadkomma saker.

I Jönköpings län har hon varit landshövding sedan 2010.

– Jag visste inte mycket om rollen innan jag tillträdde, men det har varit helt fantastiska år. Det är ett fantastiskt jobb. Jag har lärt mig otroligt mycket. Absoluta höjdpunkten har varit att träffa många trevliga och duktiga människor, organisationer och företag, säger hon.

– Jag har jobbat väldigt mycket. När jag fått förfrågningar om föredrag och invigningar har jag alltid ställt upp om almanackan tillåtit det, fortsätter Minoo Akhtarzand.

Under Minoo Akhtarzands tid har det tillkommit tre nya samverkansorgan under hennes ledning – klimatrådet, integrationsrådet och jämställdhetsrådet. Klimatrådet tillkom som det första i Sverige, berättar hon.

I Västmanland kommer hon att ta sig an nya utmaningar. Eftersom Minoo Akhtarzand har erfarenheter från infrastruktursektorn, energi och arbetsmarknad tror hon att hon kan bidra till utvecklingen i Västmanland på dessa områden. Men först måste hon lära känna länet bättre.

– Jag måste bekanta mig med länet, lyssna på organisationen och medarbetarna och få reda på vilka möjligheter, utmaningar och utvecklingspotentialer som finns, säger hon.

När Minoo Akhtarzand tillträder som landshövding kommer hon att flytta in på slottet i Västerås tillsammans med sin man och deras engelska cocker spaniel Lucky, döpt efter komiska äventyrsserien ”Lucky Luke”.

– Lucky är så snäll och söt, säger Minoo Akhtarzand

Minoo Akhtarzand kommer att vara landshövding i Västmanland fram till den 30 november 2021.

FAKTA Minoo Akhtarzand
Ålder: 59 år
Familj: Man, hund och en vuxen son.
Intressen: Läser mycket fack- och skönlitteratur – vill gärna vara uppdaterad, är intresserad av filmer, umgås med människor, går – mest på rullband hemma.
Personlighet: Jag är väldigt öppen, resultatinriktad, intresserad av människor, stödjande och har inget kontrollbehov, utan tvärtom – ger andra ansvar och följer upp. Det är lätt att jobba med mig.