Länsstyrelsens skarpaste nos

Textstorlek:

​Länsstyrelsen i Västmanland har fått en lite udda nyanställd. Det är Ulla, sex månader, en gammeldansk hönsehund, som håller på att läras upp till en besiktningshund. Ja, anställd och anställd, hon får ingen lön men kommer ändå att arbeta med matte vilthandläggaren Sofia Sollenberg.

Ulla är som vilken unghund som helst, nyfiken på allt och lite spattig. För dagen är hon med matte Sofia på kontoret i Västerås men då och då är de på Grimsö viltskadecenter för att utbilda Ulla till en så kallad besiktningshund. Hon skall helt enkelt vara behjälplig vid rovdjursangrepp på tamdjur där det är svårt att avgöra vilket rovdjur som varit framme.

– Ulla är min privata hund men då vi behöver en besiktningshund föreslog jag henne. Många gånger har vi använt utbildade hundar från andra håll men Ulla är den första besiktningshunden som finns så att säga i ett länsstyrelsehus. Det är det ingen annan länsstyrelse som har, säger Sofia.

Ulla kommer att användas där det är svårt att avgöra vilken sorts rovdjur som slagit till.

– Vi har ju en dålig näsa och dåliga ögon i jämförelse. Speciellt om det inte är snö kan det vara svårt. Vi rycker ut då folk tror att det är ett rovdjursangrepp och om vi kommer till en plats där många djur är rivna, visst, då är det ganska lätt att avgöra direkt. Men om det bara är ett djur eller om djuren blivit skrämda är det svårt – då blir Ulla bra.

Ulla tränas alltså på Grimsö viltskadecenter för att lära sig att skilja på dofter från björn, varg och lodjur. Meningen är, då det blir skarpt läge, att hon skall spåra upp och markera träck och urin i terrängen. Och för att få henne att följa doftspåren efter dessa rovdjur används skinn i träningen.

Snart får hon börja med så kallad doftdiskriminering vilket går ut på att det bara är lukterna av dessa tre djur som skall spåras.

– Just nu handlar det över huvud taget bara om att markera. Det är viktigt att hon inte skrapar med tassarna om hon hittar något så därför tränas Ulla också i att ”peka”. Det vill säga att hon visar med kroppen att något finns framför henne i terrängen.

Träningen har olika svårighetsgrader. Bland annat används, förutom skinn, älg- och rådjursklövar som läggs ut i hagar. Och det är dofter som Ulla inte skall spåra.

För att bli en besiktningshund får man gå igenom olika certifikatsteg och Sofia hoppas att Ulla tar det första steget i skalan redan till våren.

– Men att ta det andra steget kan ta tid – det beror på mognadsgraden hos hunden.

Ulla är med matte på jobbet hela tiden.

– Ja, och redan före fem månaders ålder har hon spårat alla tre rovdjur.

Det här med hund är dock inget nytt för Sofia – hon har hållit på med hundar på hög nivå. Hon jagar och har haft sina jakthundar.

– Ulla är utvald med omsorg och jag hämtade henne i Danmark. Jag har ringat in henne och uppfödaren kan man säga.

Gammeldansk hönsehund är en ovanlig ras i Sverige. Det är en fågelhund med mycket spår i sig och som jobbar metodiskt.

Men varför namnet Ulla?

– Det är ett bra namn, kort och koncist. Dessutom låter det bra på danska – Uulä, skrattar Sofia.