Fårens ull blir till tomtar och väskor

Textstorlek:

SVILLINGE/ARBOGA Fåren kikar försiktigt ut från ladugården då jag kommer in på gården. Här bor Anita Tjärneld som driver den enskilda firman Ängsull. Fåren är finullsfår och av deras ull gör Anita fina små figurer – men också hattar, vantar och annat.

Tidigare drev Anita Ängstorps finull men namnet har alltså nu förenklats till Ängsull. De första fåren införskaffades år 2005 – inalles 26 djur.

– Då hade vi en dorsetbagge och vi hade köttproduktion av blandfåren som blev resultatet. Som mest hade vi 240 tackor, berättar Anita som numera hyr en gård i Svillinge ett par mil utanför Arboga.

I fjol drog hon ned på verksamheten så nu finns det 13 tackor, två baggar och sex lamm i besättningen. Inte så konstigt med tanke på allt annat som upptar Anitas tid. I grunden är hon utbildad lantmästare men håller som bäst på att sadla om – fast till något som ändå går att kombinera med yrket som lantmästare.

– Tanken är att jag bara skall ha mellan tio och tolv tackor. Just nu utbildar jag mig till redovisningsekonom men jag arbetar också som personlig assistent och är timvikarie på en förskola.

Nu är det inte köttproduktion som gäller utan tovning. Det blir varor som hon säljer på diverse marknader.

– Jag tovar lite av varje – mest djur och figurer.

Hon plockar fram några figurer och påpekar att just så här års har hon minst saker på lager. Tio till tolv julmarknader gör att det sinar i förråden.

– Det är roligast att tova – både stort och smått. Och det går åt, jag är på marknader cirka 16 dagar per år.

Men det gick lite trögt då Anita började tova hattar, kolarhattar i brunt.

– Ja, jag började med bruna men det visade sig att alla ville ha svarta, skrattar hon.

Tidigare sålde hon garn i gårdsbutiken i Balsta i Fellingsbro men sedan en tid säljer de sitt eget garn. Men nu har Anita en ny butik på gång som vill sälja hennes alster.

Hon har börjat prova en ny nisch och det är olika saker i skinn: Vantar, värmande kragar men så lite överraskande en storsäljare – lammskinnssulor.

– De är populära till och med bland andra knallar som köper av mig.

Fåren har hon klarat från vargangrepp även om Anita är omgiven av tre vargrevir. En vår, på gården där hon bodde tidigare stod en varg utanför fårhagen men i Svillinge har det varit lugnt.

– Vargen är en ständig oro för oss fårägare men jag har rovdjursstängsel. Det är svårt att åka bort och få någon att vakta fåren. Men folk var mer rädda förr, nu har det lugnat ned sig.