Grisstöld var välplanerad

Ett 50-tal aktivister från aktionsgruppen Tomma burar demonstrerade utanför tingsrätten i Västerås i fredags. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

VÄSTERÅS I augusti stal aktions­gruppen Tomma burar två grisar från Persbo gård i Ransta utanför Sala och åtta höns från en hönsfarm i Närke. I fredags hölls rättegången mot sex aktivister från den veganförespråkande aktionsgruppen I Västmanlands tingsrätt i Västerås.

Inför rättegången genomförde Tomma burar en demonstration utanför entrén till tingsrätten. Ett 50-tal personer höll i plakat och lyssnade till tal. Aktionsgruppen förespråkar civil olydnad genom ickevåld och demonstrationen gick lugnt till.

Med på rättegången var ägarna till grisfarmen Sören Johansson och Pia Söderström. Sören tycker det är skönt att rättegången är överstökad. På frågan om hur det känns att ha haft okända personer i djurstallarna svarar han:

– Detta är nästan värre än att ha haft inbrott i hemmet. Det är vår arbetsplats och det är faktiskt värre när de stjäl djur.

Det är inte första gången gården har haft påhälsning av djurrättsaktivister. För några år sedan tog sig Djurrättsalliansen in i stallarna för att med bilder påvisa hur dåligt grisarna har det.

– Vi var stolta över bilderna för de visade bara hur rent och fint grisarna har det. Men vi har alla olika åsikter och jag hoppas bara att tingsrätten visar att vi har en rättsstat.

När aktivisterna stal de båda grisarna lämnade de ett brev och en burk kakor – i brevet förklarade de vilka de var och vad de gjort. Men i stallarna finns det 170 suggor, antalet varierar. Hade Sören Johansson märkt om två grisar var borta, utan brevet och kakorna?

– Kanske inte direkt, men alla grisar är märkta så till slut hade vi gjort det. Det var säkert värre för hönsfarmen att sakna åtta höns då de har 110 000 höns.

Efter besöket av Djurrättsalliansen började man låsa dörrarna – något som dock inte höll Tomma burar borta. Under rättegången framgick det att aktionen var noga planerad.

– De hade planerat sedan i januari och i stallarna har vi 12–13 dörrar och de bröt upp rätt dörr. Ja, det var noga planerat, säger Sören Johansson.

Martin Smedjeback är en av aktivisterna i Tomma burar. Han tror inte på en friande dom.

– Här i Sverige har aldrig någon blivit friad för civil olydnad. Men jag hoppas att rättssystemet tar våra argument i beaktande.
I England har det dock hänt att aktivister blivit frikända då de avrustade vapen i en fredsaktion.

Själv har Martin Smedjeback blivit dömd till fängelse två gånger för att ha brutit sig in i vapenfabriker genom nätverket Ofog. Han säger att ett frikännande ändå inte har någon betydelse.

– Vi önskar att det blir en aktuell politisk fråga hur vi behandlar djur och ser gärna att lagen ändras. Det måste ske en förändring i hur vi ser på djur. Vi önskar att folk tänker till kring dessa frågor.

När ni genomför aktioner som denna, funderar ni över hur de drabbade känner det?

– Ja, vi pratar mycket om hur vi skall lindra den obehagliga effekten. Vi vill inte ha en konfrontation – de blir rädda och vi blir rädda. Planerna denna natt var att ta oss in på en annan gård men där hördes röster så våra medlemmar sprang därifrån. Om någon är på plats avbryter vi direkt.

Hur finansieras ett eventuellt skadestånd?

– Vi har en väldigt liten ekonomi, vi tar en hel del ur egna fickor. Men det finns människor som spontant ger oss pengar.

Det kostar också att ha djuren vi befriar i kärleksfulla hem. Dessutom är det många som frågar hur de kan hjälpa till men pengar skall inte vara ett hinder för vår sak, säger Martin Smedjeback.

Dom i målet meddelas senare.