Jag vet vilket bilmärke tomten kör

Textstorlek:

Jag mötte tomten på julafton. Jo, det är sant! Så här var det. Jag begav mig med den lilla vita hunden till vår kyrkogård för att tända några ljus på julaftonskvällen. Där var inte en människa men många hade varit där under dagen visade det sig. Överallt lyste lyktor vid gravarna och i minneslunden.

Kvällen skilde sig inte nämnvärt från allhelgonakvällen. Förutom att det blåste våldsamt. Det var inte lätt att få fart på veken i mina medhavda gravljus men jag lyckades till slut.

I sammanhanget kan jag meddela en hemlighet. Jag hade med mig hunden in på kyrkogården vilket inte ses med blida ögon av somliga.

Men nu fanns inte en själ här, eller rättare sagt, det var säkert många själar där men de hade inga synpunkter.

Själv tycker jag att även djur är levande varelser precis som vi människor och är säkert välkomna in på kyrkogården av vem eller vad det nu är som skapat allt mellan himmel och jord.

Hur som helst gled det in en bil på parkeringen bredvid min i mörkret och ur klev två personer. I mörkret såg jag inte vilka. Jag och den lilla vita närmade oss bilen och en kvinnoröst frågade på håll om hunden är rädd för tomten. Ja, inte vet jag, tänkte jag. Han har aldrig träffat honom. Inte jag heller för den delen, tror jag. Men jag undrade vad hon menade med frågan?

”Han står här”, sade hon och pekade på den andra personen i mörkret. Och visst, skymtade jag inte en röd luva i mörkret. Fast jag var tveksam. Visst är allt uppdaterat nu för tiden, men inte åker väl tomten Volvo? Han öppnade munnen men pratade varken finska eller dalmål. Nej, det var rikssvenska.

”Jag skall tomta hos Olssons”, sade han föga entusiastiskt. Jag förstod att han hellre stannat hemma vid julbordet.

”Har du chaufför av någon anledning”, blink, blink, undrade jag? De där blinkningarna såg han ju så klart inte i mörkret. Men svaret var överraskande sanningsenligt. ”Jag har druckit öl till maten”.

Men den lilla vita då, var han rädd för tomten?

Nej, knappast. Tvärtom, här skulle hälsas som på vilken människa som helst. Med sin numera tandlösa uppsyn stod han på sedvanligt vis på bakbenen och vinkade.

När vi åkte hem igen slog en tanke mig. Tänk om det var tomten vi mött i mörkret – maskerad till vilken hyrd man som helst den heliga kvällen? Och i så fall kan här alltså avslöjas att tomten åker Volvo!

Trevlig helg!