Nässelfjärilen vaknade i stugvärmen

Textstorlek:

Som alla säkert märkte blev det väderomslag i lördags. Vi vaknade upp till ett betydligt mildare väder än kylan som lagt sig över landet de senaste veckorna. Men det som hände hemma hos oss i samband med detta var ändå att gå till överdrift. För det var ändå inga ljumma vindar, trots allt.

Den bättre hälften lagade som vanligt mat på lördagskvällen när hon hojtade att jag måste komma och titta i köket. Och visst var det lite av en sensation det hon upptäckt. Uppe vid taket fladdrade en yr nässelfjäril – ett sant vårtecken. En del fjärilar flyttar likt många fåglar söderut då vintern närmar sig men nässelfjärilen övervintrar genom att gå i dvala. Men var kom denna ifrån?

Den fladdrade runt lampan över diskbänken och vi funderade vad vi skulle göra med den. Att släppa ut den skulle ta död på fjärilen. Den bättre hälften gjorde i ordning ett fat sockervatten men det brydde den sig inte om. Att äta så här dags på året är inte vad en nässelfjäril gör.

Plötsligt kom jag på var den kunde komma ifrån. Såklart!

Jag vet inte hur fort en nässelfjäril vaknar till ur dvalan när det blir varmare. Om den behöver en stund för att stretcha och sträcka på sig eller hur det nu går till.

Men min teori var denna. Jag hade som vanligt hämtat in ved på morgonen, ved som vi senare på dagen skulle elda med. Det var där den måste ha sökt sin sovplats för vintern och vartefter dagen förflöt trodde den väl att våren var här och kröp ut ur barkspringan där den haft sin ”säng” i en av vedklabbarna. Det var i alla fall min teori.

Vi lät fjärilen vara och tänkte att den kanske finner en ny plats att åter gå i dvala på. Hur det blev med den saken vet vi inte men på söndagsmorgonen var den borta och vi såg inte till fjärilen på hela dagen.

Men vedtravar är intressanta. ”Nu har han blivit knäpp”, kanske någon tänker. Men det är sant, det är de.

Och om någon tycker jag är knäpp så kan jag meddela att det finns forskare som forskar på bajs, hur normalt är det?

Hur som helst, i en vedhög kan man hitta mycket skoj. Tidigare under hösten, exempelvis, hittade jag skelettet efter en död fågel vilken jag gissar tagits av hermelinen antingen på plats eller att den släpats dit.

Ibland har getingar byggt bon däri och mängder av olika skalbaggar har sin vistelse där.

Någon gång har jag hoppat till när en snok stuckit fram sitt huvud mellan vedklabbarna och stirrat på mig.

Varför skriver jag då det här? Jo, har ni tråkigt någon dag så ta fram en bekväm trädgårdsstol och sätt er framför er vedtrave. Jag lovar, det blir inte en tråkig sekund. Alltid händer det något däri.

Och gör det inte det så kan ni i alla fall lägga armarna i kors över bröstet och tänka vad duktiga ni är
som sågat och huggit upp allt detta.

Trevlig helg!