Så trimmas en hund

Textstorlek:

TÄRNABY På bordet står Tyson, ja, alltså inte den tatuerade boxaren, utan en hund av den ovanliga rasen kerry blue terrier. Han blir klippt med van hand av hund- och kattfrisören Joanna Haake och han rör inte en min. Joanna har varit Tysons frisör ända sedan han var liten valp – nu har det gått tio år.

Tio år ja, men Joanna har arbetat i yrket längre än så – i år firar hon till och med 20-årsjubileum med sitt företag Anios tass och nos. Och som om inte det vore nog är det dessutom exakt tio år sedan hon köpte gården i Tärnaby utanför Sala och flyttade ifrån Enköping.

– Det var i december 2006 som jag flyttade hit men jag började med hundtrim redan år 1996 – företaget startade jag dock lite senare – år 2000, berättar Joanna.

Nu skall verksamheten utökas visar det sig då kollegan Anna Ericson skall bli kompanjon. Dock inte i Tärnaby utan i centrala Sala. Men där finns redan ett hundtrim, i kommunen fyra, finns det kunder till alla?

– Ja, svarar Joanna och Anna med en mun. Det är inga problem, hundarna räcker åt oss alla, säger Joanna.

Hon fick med sig sina kunder från Enköping och Stockholm vid flytten. Och nu har nya tillkommit från bland annat Avesta i södra Dalarna och Västerfärnebo.

Det här med hundar har varit livslångt för Joanna så yrkesvalet var givet. Hennes familj har drivit kennel i Enköping sedan år 1952 och då handlade det om rasen doberman – i Enköping utbildade hon sig också till hund- och kattfrisör.

Nu föder hon upp betydligt mindre raser i sin egen kennel Anios – amerikansk cocker spaniel och jack russel.

Som av en händelse kommer Anna in i rummet med en valp på varje arm. De är elva veckor gamla och alldeles bedårande. Det är Tonka och Snyggve som dock mest är trötta, verkar det som då Snyggve snudd på somnar i min famn.

På gården finns också hästar, närmare bestämt sju djur. Två småhästar, två ponnyer och tre fullstora hästar.

– Jag har kurser i ridning och något som jag kallar ponnykul. Dessutom använder jag dem på bland annat kalas och event. Fast just nu är de bara fyra som jobbar.

Förutom den egna verksamheten, vilken hon bedriver två till tre dagar i veckan, är hon anlitad av Smådjurskliniken i Sala en förmiddag varannan eller var tredje vecka.

– Det är många som skaffar en långhårig katt då de är gulliga men kanske inte tänker på att pälsen måste skötas. Det är vid sådana tillfällen jag åker in för att klippa och borsta toviga katter. Jag fixar nog till mellan 60 och 70 katter per år, berättar Joanna och klipper Tyson snabbt runt nosen.

Det ser lite vanskligt ut men han är helt lugn och vet att han kan lita på Joanna. Men så har han också varit en trogen kund i tio år nu.