Ung lanthandlare tänker nytt

Philip Gustafsson, driftchef på Götlunda lanthandel, är full av idéer för lanthandeln. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​GÖTLUNDA Lanthandeln i Götlunda, utanför Arboga, har fått nya ägare. Affären heter numera Götlunda handelsbod och drivs av familjen Gustafsson, med Philip Gustafsson i spetsen, som sedan tidigare driver Götlunda glass i samma byggnad.

På samma område i Götlunda ligger flera olika företag som drar kunder åt varandra: värdshus, bilverkstad, massageverksamhet, Götlunda glass och nyöppnade Götlunda handelsbod.

Philip Gustafsson, driftchef på Götlunda handelsbod, talar om att företagen tillsammans kan ge en totalupplevelse för kunderna.

En gång i tiden låg det en Icabutik här.

– Det var en stor affär med fyra–fem kassor, säger Philip.

De senaste tretton åren har lanthandeln drivits av Thomas Pettersson. Han fokuserar numera på att driva bilverkstaden som ligger intill. Thomas berättar att det varit ett sämre kundunderlag i butiken de senaste åren. Många bussar fyllda med kunder kom tidigare tack vare en duktig kock på värdshuset.

– Det kom 20 bussar på en dag i stort sett hela tiden. När den duktiga kocken gjorde uppehåll i arbetet i ett och ett halvt år tappade vi halva omsättningen. Men nu är han tillbaka igen, säger han.

I somras frågade Thomas Philip Gustafsson, som driver Götlunda glass i byggnaden intill, om han ville ta över butiken.

– Han är lite över 20 år och har lite mer idéer. Han är duktig på marknadsföring – på Facebook och Instagram, säger Thomas.

Götlunda handelsbod känns ny och fräsch, lokalen genomgick en totalrenovering innan de slog upp dörrarna i november 2015.

– Lokalen behövde ett lyft, nu har den alla yttre förutsättningar. Vi har fått glesbygdsstöd av länsstyrelsen. Det krävs för att kunna göra sådana här satsningar. Nu är det viktiga att få tillbaka ett fungerande kundunderlag, säger Philip.

– Det finns 450 hushåll i upptagningsområdet och så har vi hjälp av vägen som går utanför, fortsätter han.

Hur ska ni göra för att få fler att handla?

– Jag vill ta in närproducerat i sortimentet exempelvis potatis, honung, hemslöjd. Det ska vara en hel hylla. Jag vill ha en levande butik och visa att vi hjälps åt här ute – att vi jobbar för Götlundaborna, säger Philip.

Philip har haft kontakt med flera lokala producenter och har fått positiv respons från dem.

Götlunda handelsbod har en hemsida och Philip talar om att de kommer göra ännu mer för att marknadsföra sig – dela ut flygblad.

Götlunda handelsbod har öppet alla dagar i veckan och har tre anställda. En av dem är Mats Engström som även arbetade för den tidigare ägaren. Han tycker att lokalen blivit riktigt fin. Men det viktiga är som sagt att fler handlar.

– Vi måste ha det sortiment som kunderna frågar efter och se till att hyllorna alltid är påfyllda och att det är fräscha varor och att vi i personalen är trevliga, säger han.

Philip har planer på en officiell invigning av Götlunda handelsbod så småningom.