30 år sedan mordet på Olof Palme

Textstorlek:

SALA På söndag är det 30 år sedan Olof Palme mördades på öppen gata i Stockholm. Lena Hjelm-Wallén var vid denna tid biståndsminister och minns tydligt fredagen den 28 februari 1986. Hon minns också vad Pierre Schori sade då Palme valdes till partiord­förande 1969: ”Måtte han inte bli skjuten”.

Lena Hjelm-Wallén tar emot i villan i Sala vilken är belägen alldeles nära fångvårdsanstalten Salberga. Men inom fångvården är det ännu ingen som hamnat som skyldig till mordet på statsminister Olof Palme. Något som Hjelm-Wallén heller inte tror kommer att hända.

– Nej, det har gått 30 år nu och Christer Pettersson är död, kanske också en eventuell annan skyldig. Lisbet Palme och familjen är i alla fall säkra på att Pettersson är den skyldige och det har jag respekt för.

Lena Hjelm-Wallén och Lisbet Palme träffas då och då – senast för en månad sedan då Olof Palme-priset delades ut i Stockholm.

– Vi i regeringen höll ihop rätt mycket – vi umgicks mycket på Harpsund.

På natten mellan fredagen den 28 februari och lördagen ringde telefonen hemma i villan i Sala. Det var Christer Isaksson på statsrådsberedningen som ringde och meddelade att statsministern blivit mördad på öppen gata.

– Det var chockartat. Jag kände förvåning, sorg men framför allt en rädsla. Vad skulle detta innebära?

Lena Hjelm-Wallén åkte dock inte direkt till Stockholm utan tog tåget dagen efter. Inte en så enkel resa av många anledningar.

Hela Sverige visste vad som hänt – för att inte säga hela världen. Lena Hjelm-Wallén var ju inte heller en okänd person – tvärtom.

– Alla var omskakade. Det blev en så enorm uppslutning och sammanhållning bland alla människor. Köerna ringlade långa till kondoleansboken – vi delade alla samma känsla.

På regeringskansliet tändes ett ljus på Olof Palmes kontor, men en ny partiledare måste utses snabbt. Jobbet tog över.

– Jag har en otrolig beundran för Ingvar Carlsson. Han var ju vice statsminister, så det blev naturligt att han tog över. Det mesta var genomtänkt på lördagen. Det måste ha varit särskilt tungt för honom – han och Palme stod
varandra väldigt nära. Men han lät inte känslorna ta över utan var i stället professionell.

Sedan vidtog formalia med riksdag och med kungen. Och begravningen var tvunget att tas tag i direkt också. När skulle den äga rum?

– Det föll på Utrikesdepartementet, så utrikesminister Sten Andersson och jag fick ta tag i detta. Det blev en stor fråga för oss. Var skulle exempelvis alla gäster bo? Dessutom måste vi, förutom begravningen, försöka få till tid till möten. Man måste ta sådana tillfällen i akt då man får möjlighet att prata med ledare från länder man aldrig annars för möjlighet att prata med, berättar Lena Hjelm-Wallén.

Utredningen av mordet har också Hjelm-Wallén synpunkter på.

– Som lekman kan jag inte ha åsikter om polisens arbete, men utredningen sköttes inte bra av Hans Holmér och Lisbets konfrontation med Christer Pettersson, där hon pekade ut honom, var klantigt genomförd. Dessutom, då jag besökte mordplatsen, tyckte jag det var konstigt att det inte var mer avspärrat. Att man släppte fram folk för att lägga blommor på platsen.

Statsråden hade genomgångar med säkerhetspolisen – ingen visste om det skulle bli fler attacker.

– Före mordet hade ingen, förutom Palme, några säkerhetsvakter. Efter mordet byttes våra vanliga chaufförer ut mot chaufförer från Säpo. Dessutom blev det mer låsta dörrar och annan säkerhet. Och efter mordet på Anna Lindh blev det än tuffare. Nu kommer man inte in i riksdagen utan en säkerhetskontroll – det är sorgligt att det skall vara på det sättet.

Att Olof Palme kunde använda hårda ord var det säkert många som reagerade på. Han var en kontroversiell person för många.

Och Hjelm-Wallén tycker sig se ett allt hårdare ordval politiker emellan.

– Det var lugnare med det efter mordet – likadant efter mordet på Anna Lindh. Men nu tycker jag att det börjar bli ett hårdare debattklimat igen och det är inte bra.

I början efter mordet besökte Lena Hjelm-Wallén ofta Palmes grav. Nu blir det lite mera då och då.

– Det är fortfarande många som lägger ned blommor där och många utländska besökare vill gå till Olofs grav.

– Det är sorgligt att Olof fick ett slut som detta. Tyvärr kommer mordet att stå i vägen för hans livsgärning.

Hon var med då Olof Palme valdes till partiledare år 1969, sex år efter att USA:s president John F Kennedy mördades i Dallas. Likheten är slående mellan dessa – båda var kontroversiella i vissa kretsar.

– Jag minns så väl att Pierre Schori sade: ”Måtte han inte bli skjuten”.

Lena Hjelm-Wallén är tveksam när hon får frågan om hon tror att mordet blir löst.

– Men det vore väldigt skönt att få en förklaring.