En kärleksfilm för hembygden

Trailern för filmen ”Min aller käraste” har visats nära 2400 gånger. Foto: Cecilia Eriksson
Textstorlek:

​SALA Sveriges egen Romeo och Julia med anknytning till Sala har snart premiär. Filmen, som är verklighetsbaserad och handlar om den olyckliga kärleken mellan hovdamen Ebba Brahe och Gustav II Adolf, utspelar sig mestadels i Sala – bland annat på en hästgård.

Under filminspelningen utspelade sig ett fiktivt krig på en hästgård i Sörängen, strax söder om Sala.

– Hästarna var med på ett hörn, berättar Broddbobon Niklas Ulfvebrand som tillsammans med Gustav Ekman Mellbin tog uppdraget att spela in filmen om kärlekshistorien mellan Ebba Brahe och Gustav II Adolf.

Andra miljöer i filmen är Väsby Kungsgård, Sala Silvergruva och Västerås slott.

Filmen ”Min aller käraste” är inspelad på uppdrag av Sala Hembygds- och Fornminnesförening som driver Väsby Kungsgård i Sala.

– Vi har, i styrelsen, pratat länge om hur vi kan väcka intresse för Salas historia. Alla Salabor har hört talas om kärlekshistorien och att de inte fick varandra. Vår ambition är att erbjuda inspirationspass i skolan där man kan prata om Salas historia med utgångspunkt från filmen, säger Anders Westin som jobbar i styrelsen.

Niklas Ulfvebrand och Gustav Ekman Mellbin har tidigare gjort en historisk film om Tortuna.

Väsby Kungsgård sökte pengar via Sala Sparbanks Miljonen och fick 50 000 kronor för produktionen av ”Min aller käraste”. 50 personer har varit inblandade i produktionen – statister, skådespelare från amatörteatern Cameleonterna och andra runtomkring produktionen har jobbat ideellt.

Till grund för manuset ligger bland annat det äldsta bevarade kärleksbrevet mellan Ebba Brahe och Gustav II Adolf, daterat 6 mars 1613, då de sedan länge verkar haft en kärleksrelation med varandra. En kopia av brevet finns på Väsby Kungsgård.

Filmen innehåller mycket dramatik.

– De är Sveriges Romeo och Julia. Det är intressant att Gustav II Adolf precis ärvt Sveriges tron och har tre krig att ta hand om och en finansiell kris och mitt i allt det här är han bara en 17-årig kille som är frustrerad av kärlek, säger Niklas Ulfvebrand.

Men av politiska skäl får de inte varandra.

– Det är en personlig tragik för kungen och Ebba Brahe, säger Niklas Ulfvebrand.

Filmen som är nära 20 minuter lång har premiär på Centrumbiografen i Sala den 27 februari. Filmen visas klockan 11, 12 och 13.

På Väsby Kungsgårds Facebooksida ligger trailern för filmen upplagd. Den har setts nära 2 400 gånger och delats 28 gånger och de tolkar därför intresset som stort för att se hela filmen, skriver de på sin Facebooksida.