Granskning av Arla kan drabba bönder

Ingemar Andersson på Sörfennsta gård utanför Kungsör tycker inte att det är så konstigt att Arla bjuder in kunder till olika event för att köpa deras varor. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

KUNGSÖR Uppdrag granskning tog upp mejerijätten Arlas flotta representationer, dyra banketter och golfrundor. Granskningen gällde huruvida det är Arlas uppgift att använda medlemmarnas pengar på detta vis. Vi hörde med en mjölkbonde om vad han anser.

Sveriges mjölkbönder går på knäna och många har fått lägga ned på grund av minskad lönsamhet och sänkta mjölkpriser. Detta samtidigt som Arla försäkrar att man håller hårt i börsen. Men Uppdrag granskning i Sveriges television visade härom kvällen att kooperativets chefer använt böndernas pengar till resor, sprit, krogbesök, cigaretter och golfrundor. Bland annat kunde redaktionen avslöja att vd:n för mejerijätten, Henri de Sauvage Nolting, tagit med sin fru på en resa till Paris – där bönderna fick stå för notan. Pengar som han dock betalat tillbaka.

En mjölkbonde vi pratat med hade många synpunkter på det hela men vill inte prata offentligt om det i media. Han menar att det negativa kan slå tillbaka på mjölkbönderna – att kunderna kanske drar ned på mjölkkonsumtionen, att det kan skada försäljningen helt enkelt.

Ingemar Andersson på Sörfennsta gård i Kungsör är inne på samma linje.

– Nej, den här uppmärksamheten är inte så bra för oss bönder – kunderna kanske väljer en annan mjölk. Hur många det blir är en annan fråga. Men annars tycker jag programmet var lite överdrivet – det som topparna gör har ingen betydelse för vårt mjölkpris, säger Ingemar.

Han tycker inte heller att det var så överraskande utan menar att så är det nog i alla stora företag.

– Det fungerar tydligen så, titta bara på skandalen i Kommunal nyligen. Fast jag tycker inte det är konstigt att Arla bjudit in kunder på olika event för att få dem att köpa våra varor. Och jag har aldrig varit speciellt förtjust i Uppdrag granskning – de vinklar allt väldigt hårt.

Sörfennsta gård har tidigare bestämt sig för att lämna Arla till förmån för den ekonomiska föreningen Glada bonden. Men det har dragit ut på tiden.

– Ja, Glada bonden har inte kommit till skott än och vi levererar fortfarande till Arla.

På gården i Sörfennsta finns det 110 mjölkkor och Ingemar anser att mjölkpriset inte kan fortsätta på den nivå det nu är.

– Det ser verkligen besvärligt ut och vi kommer inte att hålla ut. Kanske det är slut snart och det är tveksamt om vi håller på om ett år. Det går inte med de här priserna, anser Ingemar.

Han tycker dock inte att det är Arlas fel utan det är helt enkelt så att det finns för mycket mjölk globalt sett.

– Det finns exempelvis behov av mjölk i Kina, stora behov. Men de har inte råd att köpa.

Gården har också ett gårdsmejeri vilket Ingemar sköter om.

– Om korna försvinner drabbar det inte mig personligen så hårt – jag är ju i 70-årsåldern. Men mejeriet är roligt att hålla på med. Men man måste se verkligheten.