Intresset ökar för bredband

Att ordna fiber till byn är populärt. Foto: Thinkstock
Textstorlek:

​Intresset för att bygga bredband på landsbygden ökar och nyligen fick Köping sitt första projekt beviljat av länsstyrelsen med bidrag ur landsbygdsprogrammet. ”Det ringer människor hela tiden från landsbygden som vill veta hur de ska gå vidare med en ansökan”, säger Indi Persson på länsstyrelsens landsbygdsenhet i Västmanland.

Nyligen blev Köpings Kabel-TV AB beviljade 14 miljoner kronor från länsstyrelsen för att bygga ut fiber för bredband i Himmeta Bro med omnejd i Köpings kommun. Uppdragsgivare är de boende i området

– Det är första gången i länet som ett företag går in som projektägare – det är positivt. Ett företag kan bidra med erfarenhet, kunskap och kompetens, säger Indi Persson.

Det är ett stort område det handlar om – med fibernät på ett område av 85 000 meter. 90–95 procent av de boende har kommit med en intresseanmälan, berättar Lennart Sidebäck, som är en av dem som kämpat för att få till bredband i området det senaste året.

Han talar om att det i dagsläget inte går att arbeta hemifrån, men att de nu är på rätt väg för att det ska bli möjligt.

– Vi har pengarna i slutet av 2018. Ambitionen är att vi ska bli färdiga i mitten av 2017, säger han.

De har delat in Himmeta-Bro i tre områden.

– Vi kommer först att fokusera på Brodelen, eftersom de tappar telefonin den 30 november i år. Vi vill stressa på där för att minimera gapet, säger han.

Länsstyrelsen har hittills beviljat 28 miljoner kronor till projekt i Brandbo i Fagersta, Södra Götlunda i Arboga, Lillhärad i Västerås, Nyhyttan Örbäck i Västerfärnebo samt i Himmeta-Bro.

– Det är en bra spridning på stödet, säger Indi Persson.

Och det är fler landsbygdsbor som längtar efter bredband. Men frågan är om pengarna kommer att räcka till.

– Vi skulle ha fått 84 miljoner kronor, men vi har bara fått 67 procent av dem, alltså 53 miljoner av Jordbruksverket. De behåller en del för att göra en kontroll av hur hårt trycket är, berättar Indi Persson.

Trycket i Västmanland är hårt.

– Vi gjorde en uträkning och kom fram till att det kostar omkring 70 000 kronor per hushåll att ansluta till nätet. Vi har ungefär 13 000 hushåll på landsbygden i Västmanland. 1 080 hus beviljades i förra landsbygdsprogrammet och 800 hus är beviljade nu. Vi har alltså 11 000 hushåll kvar som behöver stöd och det är rätt mycket pengar, säger Indi Persson.

Indi Persson berättar om två av länets bredbandsprojekt som ligger under utredning.

– Engelsbergsområdet som har en stor kostnad på 16 miljoner och Borgåsund i Hallstahammar som inte är så stort projekt – med en kostnad på 1,6 miljoner kronor, säger hon.

Stödet från länsstyrelsen fyller upp 60 procent av kostnaden.

Förhoppningen är att Jordbruksverket ska släppa pengarna till länsstyrelsen under året, berättar Indi Persson.

Annars kommer landsbygdsborna att behöva vänta längre för att sätta igång.

– Vi kommer att behålla ansökningarna till dess att pengarna är inne, säger Indi Persson.