Karuseller och golfrundor

Textstorlek:

Jag tittade i helgen på tv-reprisen av Uggla flyttar in där Magnus Uggla provar på ett bo hos andra. Detta avsnitt handlade om hans tid hos cirkusen Brazil Jack.

Det fick mig att tänka på då jag och den bättre hälften en gång för länge sedan gjorde ett bakom kulisserna-reportage på ett tivoli.

Det blev det sedvanliga med folk främst ifrån gamla öst som arbetade med att laga tält, husvagnar och fordon. Men så hamnade vi i direktörens kontor och genast då vi klev in förundrades vi över det vi fick se. Vi såg visserligen ingen direktör men på skrivbordet låg högvis med sedelbuntar – höga som gamla Berlinmuren.

Plötsligt stack ett huvud upp bakom muren med femhundra- och hundralappar. Det var direktören själv som plirande sträckte fram näven.

Som alla förstår ville jag ju så klart ha bild på detta men där var det stopp vilket jag hade förståelse för då jag kom på att det måste vara detta som menas med att ha kontoret på fickan.

Hur som helst, under intervjun blev vi ständigt avbrutna av folk som kom in och sade något obegripligt eller på knagglig engelska. När de framfört sitt ärende fick de en bunt pengar och försvann ut genom dörren igen.

Efter ett tag förstod vi att det inte var löner det handlade om utan att pengarna skulle vara till saker som måste inhandlas. Men inga kvittenser skrevs under och direktören förklarade att han mindes exakt vem som tagit emot pengarna och hur mycket.

Vart vill jag då komma med detta? Jo, i förra veckans Uppdrag granskning på Sveriges television uppdagades det att ledningen på mejerijätten Arla spenderat medlemmarnas pengar på diverse nöjen – lyxkrogar, resor och golfrundor, bland annat.

Vd:n själv hade åkt till Paris på jobbresa och bjudit med sin fru. Han antydde i programmet att han hade koll på det mesta, precis som tivolidirektören jag berättat om. Och nu hade vd:n betalat tillbaka fruns resa efter att ha blivit kontaktad av Uppdrag granskning.

Om detta har vi en artikel i dagens tidning. Men lite tråkigt är det när några mjölkbönder jag kontaktat inte vill uttala sig om Arla. Detta av rädsla för att konsumenterna skall sluta köpa svensk mjölk.

Själv tänker jag att fortsätta dricka mjölk för det är ju inte kons fel – inte heller den svenska mjölkbondens, att ledningen gillar att spela golf.

Hade då tivolidirektören koll på pengarna? Tja, jag vet inte. Dessutom finns han inte bland oss längre.

Men tivolit rullar fortfarande på våra vägar och karusellerna snurrar vidare.