Lada brann i Kungsbyns Djurpark

Maria Celion Ludvigsson, en av ägarna på Kungsbyns Djurpark, är i chock efter branden.
Textstorlek:

Brandförloppet gick snabbt när en lada började brinna på Kungsbyns Djurpark i dag. ”Jag är i chock”, säger Maria Celion Ludvigsson, en av ägarna.

Larmet kom till Räddningstjänsten 8.20 på onsdagsmorgonen efter att en granne till Kungsbyns Djurpark hade upptäckt branden.

– Branden var fullt utvecklad när vi kom hit, säger räddningsledaren Dick Lidholm.

Tre styrkor fanns på plats, med uppemot 20 brandmän.

Ägarna Henrik Ludvigsson och Maria Celion Ludvigsson var på plats med all personal.

– Jag är chockad, det är jättejobbigt. Vi var på gång inför våren och sommaren. Det här fick inte hända. Samtidigt är jag tacksam att ingen människa skadades, säger Maria Celion Ludvigsson.

Hon berättar att morgonen bestått av mycket tårar och kramar bland de anställda.

– Det blev en annorlunda dag på jobbet, säger hon.

I ladan befann sig vildsvin, grisar, höns och kaniner. Grisarna sprang ut på en gång. Kvar i hagen intill ladan fanns tre stressade vildsvin. Ett sprang rakt genom elden och ut på området på Kungsbyns Djurpark. Brandmän fick spruta vatten på de kvarvarande vildsvinen för att de inte skulle ta sig tillbaka till ladan. Flera hönor och kaniner dödades. Men strax efter klockan 10 hittades, till personalens glädje, en kanin vid liv.

Det fanns ingen risk för spridning av elden. Vid 10-tiden hade flera brandmän lämnat platsen och Dick Lidholm berättade att de skulle låta det brinna klart av sig själv.

Flera besökare fick ändra sina planer när de kom till Kungsbyns Djurpark. Flera kom från andra län där de redan hade startat sitt sportlov.

– Vi kommer från Uppsala och har hört talas om Kungsbyn och tänkte att vi åker hit i dag när det är fint väder. Vi var främst sugna på att titta på lemurerna, men nu får det bli längre fram i vår eller sommar, säger Lina Gryvik, som kom med barnen Thea och Tage och deras morfar Gunnar Berg från Västerås.

Vad som orsakade branden är oklart. Tidigast i morgon torsdag kan polisens brandtekniker komma ut till platsen.