Typer som gör om logotyper

Textstorlek:

Då och då när jag träffar en person som tidigare jobbat på ABB, vilket många har gjort, ser jag att många har problem med vad de skall säga när jag frågar. Man ser det på blicken, det osäkra i om man skall säga Asea eller ABB, lyser igenom. ”Skall man säga Asea eftersom det hette så då”?

Detta har fått mig att fundera över hur många gamla fina företag som bytt namn i och med ägarbyte under de senaste åren. Inarbetade namn som det tar en generation att utplåna.

Hur många säger inte fortfarande Televerket eller Sparbanken? Jag har exempelvis en bekant som jobbat på Televerket och jag har aldrig hört honom säga Telia. Varför ändrar man på vinnande, inarbetade koncept. Kanske för att de stora företagen i dag är ute på den globala marknaden som det numera heter. Och byter man namn måste man givetvis också byta logotyp.

Är det någon som minns Televerkets? Åtta blixtar runt en stjärna med en svävande kungakrona över. Framför allt minns man den oranga färgen på bottenplatten och de likaledes orangea bilarna. Numera liknar logotypen en deformerad basketboll i helt fel färg – lila. Och den kostade en kvarts miljard kronor att ta fram!

Vattenfall har haft väldigt vackra logotyper genom åren men har också landat i något som liknar en boll – fast i detta fall en biljardboll. Och kommer någon ihåg Mjölkcentralen som förkortades MC och som numera heter Arla. Det man dock kommer ihåg är logotypen – en glad ko med en skälla runt halsen som det stod MC på.

Kon finns fortfarande kvar, lika röd och fin. Men själva kon liknar numera något som man byggt ihop av lego. Och förstås, utan MC-märket runt halsen.

Posten får vi inte glömma, det gula hornet med en gul kungakrona överst på en blå cirkel. De gula bilarna håller på att bli blå och numera heter det Postnord och är danskt. Logotypen är, tja, Postnord.

Men den mest klassiska logotypen och som alla kände igen torde ha varit sparbankseken. Den finns fortfarande kvar men liknar numer en blomkål. Banken heter nuförtiden Swedbank och har inga kontanter. Det är som MC utan mjölk. Och i förra veckan meddelade Plusgirot, som tidigare hetat Postgirot sedan år 1925 att det skall läggas ned. Om detta kan ni läsa på sidan sex – pensionärerna är rent ut sagt fly förbannade. Många varken kan eller vill sköta räkningarna via dator eller mobil.

Lika förargade var Fagerstaborna år 1985 då Kinnevikkoncernen tog Fagersta bruks logotyp, liljan, och gjorde den till sin egen. Liljan som min svärfar stolt burit som slipsnål, manschettknappar och som nål på kavajslaget.

Det enda i Fagersta som finns kvar efter den stolta liljan är ett halvtomt köpcenter som uppkallades efter Fagerstas egen symbol. Och si, det är en sällsynt logga som inte förändrats ett dugg genom åren. Den har bara hamnat på fel ställe.