Åker sitt 42:a Vasalopp

På söndag står Leif Eriksson på startlinjen i Sälen för 42:a gången. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

​Leif Eriksson, i Örsingsbo i Sala kommun, gör på söndag sitt 42:a Vasalopp. Han fyller snart 71 år men känner sig fortfarande stark nog för att genomföra loppet. Han har avverkat över 50 mil under vintern för att klara av kraftprovet på nio mil.

Bostaden ligger vackert i Örsingsbo med utsikt över Stävresjön, sjön som lämpar sig väl för att träna på. Men för att få backar och lite motstånd åker han också i spåren vid Sätrabrunn och på banor i Avesta. Och han är redo.

På söndag står Leif på startlinjen i veteranledet. 42 lopp är imponerande.

– Mitt första lopp åkte jag då jag var 23 år men i fjol blev det inget då jag var förkyld.

Revansch således. Men att slå sina egna rekord tror han inte på. För 15 år sedan gjorde Leif sin bästa placering då han kom i mål på 750:e plats. Imponerande då loppet brukar ha cirka 15 000 startande varje år.

Den bästa tiden gjorde han på 1990-talet då han klockade in på fem timmar och 21 minuter.

– Men då var det lättåkt – precis samma förhållanden som nu faktiskt.

Leif är från början från Blötberget utanför Ludvika i Dalarna och körde tidigare för klubben Vulcanus men kör numera för Sala skidklubb. Han gör dock inte gemensam sak med klubben som skall övernatta i Evertsberg.

– Jag och min sambo har ett fint boende alldeles nära starten och vi åker upp på lördag.

I benen har Leif alltså drygt 50 mil så förberedd är han. Åtminstone tycker han det själv.

Det är bara en sak som oroar.

– Det är många förkylda på jobbet, säger Leif som jobbar extra som plåtslagare.

Klabbföre är heller inget att stå efter enligt honom. Kyla oroar dock inte.

– Nej, det klarar jag bra.

Inte heller oroar han sig över sitt hjärtfel, för så får man ändå kalla det.

– Jag har förmaksflimmer vilket gör att det tar en och en halv timme längre att åka, men oroar mig gör jag inte. Jag tror att jag skall klara loppet på åtta timmar. Men jag har bra kondition även om jag inte åker lika fort som förr – man måste åka med förstånd. Nej, det är inget jag funderar över, säger han.

Tidigare har han förberett sig genom att åka Engelbrektsloppet i Norberg några gånger. I år ställdes ju som bekant det loppet in men Leif hade ändå inte tänkt åka i år.

– De har otur som fått ställa in så många gånger, tycker Leif som senaste gången han åkte kom som tvåa i sin klass.

Till årets Vasalopp har han investerat i ett par nya skidor. Men han minns de första loppen då han åkte på tjärade träskidor.

– Det är en enorm skillnad nu för tiden. Exempelvis så har stavarna blivit betydligt lättare.

Apropå stavar så är just de den svaga punkten i trängseln som kan uppstå.

– Flera gånger har jag fått trugorna nedtrampade men arrangörerna står efter spåret med reservstavar så det brukar gå bra ändå.

Leif är som sagt vältränad men så håller han igång året om. Han paddlar havskajak i närbelägna Stävresjön, åker rullskidor, cyklar och har sprungit Lidingöloppet tio gånger.

Men på söndag är det alltså Vasaloppet som gäller.

Kika mot femte startledet där veteranerna har en egen fålla. Där finns Leif.