Carina ger svar om hund

Carina Björklund har lång erfarenhet av hundar. Nästa torsdag besöker hon Kolsva bibliotek för att tala om vad det innebär att ha hund. Foto: Privat
Textstorlek:

​Som hundägare bör man känna till vilka rättigheter och skyldigheter man han. På torsdag kommer Carina Björklund, Naturbrukslärare med inriktning hund på Realgymnasiet i Västerås och talar på temat ”Vad innebär det att ha hund?” på Kolsva bibliotek.

Carina Björklund är en erfaren hundägare med stor bredd inom hundområdet. Hon är aktiv i Svenska brukshundsklubben där hon utbildar hundinstruktörer och hon är även Naturbrukslärare med inriktning på hund på Realgymnasiet. Dessutom är hon med i Hemvärnet som hundförare.

På torsdag, den 10 mars, föreläser hon på temat ”Vad innebär det att ha hund” på Kolsva bibliotek. Arrangemanget, som anordnas via Studiefrämjandet, har fritt inträde och är öppet för alla.

Under kvällen kommer Carina Björklund berättar om vilka rättigheter och skyldigheter man har som hundägare.

Hon kommer prata om vilka djurskyddslagar som finns.

– Jag tycker att hundägare ibland glömmer vilka skyldigheter man har mot hunden. Hundägare har hyffsat bra koll på var de ska ha hunden kopplade, men sämre koll på att alla skador som hunden orsakar är ägaren ansvarig för, säger hon.

Hon nämner exempelvis att många tror att man får ha hunden okopplad i skogen, men jaktlagstiftningen säger att det är förbud på det mellan den 1 mars och den 15 augusti för att skydda viltets ungar.

Carina Björklund berättar att det är viktigt att vara medveten om vilken typ av hund man har och varför man valt just den typ av hund som man har.

– Många skaffar hund för sin egen skull, som en sorts ägodel.

Hon berättar att när hon köpte hund för många år sedan var det för att hunden var söt och att hennes vän hade en likadan. Men det räcker inte med att skaffa en hund för att den är söt.

– Att veta vad man ska skaffa för hund kan vara svårt att veta i början. Man kan läsa på en massa om olika raser och kontakta olika uppfödare. I Sverige är uppfödare duktiga på att berätta om raserna, berättar Carina Björklund.

Hon rekommenderar även att gå en kurs på Brukshundsklubben.

– Att gå en valpkurs är jätteviktigt. Det är jätteviktigt att knyta kontakter på klubben man går på. Hundar ändrar sig med tiden och då kan man vända sig till sin hundklubb för att ställa frågor.

Vilka är de vanligaste felen man gör som hundägare?

– Att man tänker att hunden ska anpassa sig efter familjens sätt att leva. Man tänker inte på att en hund är en hund – utan synen är den att hunden bara ska följa med familjen. Men hundar är jätteolika med jätteolika behov.

Carina Björklund har tidigare hållit föreläsning i samma ämne på Kungsörs bibliotek och nästa torsdag kl. 19 kommer hon alltså till Kolsva bibliotek där alla som har behov av hjälp med sin hund ska få dem tillgodosedda.