Distriktsveterinär bygger egen smådjurspraktik

Veterinär Sandra Puhls har varit både distriktsveterinär och arbetat på smådjursklinik. Foto: Jan Å Johansson
Textstorlek:

Sandra Puhls har bland annat varit distriktsveterinär i Hedemora. På sidan om startade hon sin egen verksamhet hemma på gården i Knutshyttan i Sala – något som Sandra nu helt satsar på.

Verksamheten vid sidan om ordinarie arbete har skett som ambulerande veterinär. Det är hon fortfarande men hemma i Knutshyttan håller hon som bäst på att egenhändigt bygga färdigt sin praktik. Här skall även mindre operationer kunna utföras. Men även om hon slutat som distriktsveterinär är det fortfarande åt det hållet hon arbetar.

– Ja, i första hand är det nötkreatur jag arbetar med, berättar Sandra.

I fem år var hon distriktsveterinär och på Vettris i Falun blev det två och ett halvt år. Men hon bestämde sig alltså för att hoppa av och bli sin egen. Bland annat blev det för jobbigt att pendla. Hon har inte annonserat tidigare, inte förrän nu.

– Nej, men jag har ändå haft patienter och jag har helt enkelt åkt hem till folk. I och med att jag kan häst och nöt har det inte varit problem att vara utan klinik. Jag är ju fortfarande lite mer på distriktsveterinärkanten.

Men hur är det med konkurrensen, att starta en ny klinik? Det finns ju veterinärer i både närbelägna Avesta, Norberg och Sala.

– Nej, det tror jag inte blir några problem, det hänger ofta på kemin med veterinären när man måste besöka en.

Men trots att hon bygger upp en veterinärklinik tänker hon fortfarande vara ambulerande – något som många är villiga att betala för.

– De får betala en inställelseavgift men många vill exempelvis avliva sina djur i hemmiljön. Det kan också vara en kennel med många valpar där det blir svårt att lasta in alla hundar i en bil. Men många av de kunder jag har bor i närheten, berättar Sandra.

På kliniken är det alltså tänkt att vissa enklare operationer skall kunna utföras.

– Ja, det kan vara kastrationer eller knölar och sådana saker. Operationer där man får hem sitt djur samma dag.

Hon har en del kunder kvar sedan tiden som distriktsveterinär – företrädesvis nötbönder. Smådjursägare är det dock inte så många av än så länge.

– Det kanske inte är så känt att jag finns. Men jag har också många hästägare som pratar mer sins emellan om att det finns en veterinär i närheten.

Givetvis har Sandra många egna djur. I ladugården har hon nio marsvin och 14 kaniner på lösdrift. I huset finns tre hundar och två katter. Och med två döttrar som rider kanske det blir häst också.

– Djur har alltid varit mitt stora intresse och när jag var liten drömde jag om att bli distriktsveterinär.

Vilket alltså blev verklighet. Snart är kliniken färdig för sin första patient.

Dock inte av den sort hon nämner till sist:

– Jag gillar nöt, jag skulle gärna se fler kossor som patienter.